3 měsíce Reactions: Jak si vedou a jak ovlivňují reklamy?

20. 5. 2016Novinky

Na konci února Facebook vypustil do světa pětičlennou sérii emocí, které se přidaly k tradičnímu tlačítku Like. Na Den matek pak přibyla ještě další dočasná varianta. Po 3 měsících se dá říct, že Reactions již zapadly do koloritu facebookového dění a uživatelé je vnímají. Jak úspěšně, zjišťoval nedávný průzkum společnosti Quintly.

Aby se dalo změřit, jak často lidé Reactions používají a které z nich mají nejraději, bylo zapotřebí analyzovat bezmála 130 tisíc příspěvků na Facebooku. A jak to dopadlo?

Zaprvé se ukázalo, že z 97 % stále vedou tradiční možnosti reakcí, které jsme znali dosud. Suverénně pak boduje tlačítko Like.

FacebookReaction1

Reactions se používají v méně než 3 % příspěvků. Mezi nimi se drží na špici emoce Love, následují Angry a Sad. Autoři výzkumu si popularitu reakce Love vysvětlují tím, že lidé raději reagují na obsah, který generuje pozitivní emoce.

facebookreaction2

Analýza také zjistila, že používání Reactions se příliš nezměnilo ani v závislosti na velikosti fanouškovské základny stránek. Procento využívání Reactions zůstalo poměrně stabilní.

facebookreaction3

Čísla ukazují, že uživatelé si na Reactions patrně ještě příliš nezvykli a provozují na Facebooku podobné aktivity jako normálně. Pokud se jim tedy obsah zalíbí, dají Like a pokračují dál. Důležitým faktorem pro nízké procento používání Reactions může být i to, že pokud chcete vybrat emoci, musíte jít přes tlačítko Like, odkud se nabídka Reactions rozbalí až později.

Dát něčemu Like je mnohem jednodušší, zobrazuje se přímo na obrazovce a nevyžaduje tolik aktivity. V digitálním prostředí se totiž počítá každá vteřina. Je tedy pravděpodobné, že pokud by Reactions byly zobrazené v boxu přímo pod příspěvkem, stejně jako je teď tlačítko Like, míra jejich využití by se podstatně zvýšila.

A jak Reactions ovlivňují výkon reklamních kampaní?

V reportech jsou Reactions zahrnuté vedle lajků, ovšem nejsou jednotlivě rozepsané. Podrobný rozpis výkonu jednotlivých Reactions si můžete prohlédnout pouze v přehledech stránky. Pokud jde o doručování reklam, Facebook s Reactions nakládá stejně jako s variantou Like. To znamená, že například emoce Love nemá v aukci o nic větší váhu než Like. Marketéři tak v kampaních k Reactions zatím nijak zvlášť přistupovat nemohou.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře