Facebook představil Journalism Project

26. 1. 2017Novinky

Na Facebooku lidé kromě jiného sdílejí a hledají informace, diskutují nad novinkami a vnímají aktuální dění. Proto se sociální síť rozhodla podpořit mediální ekosystém, který se v jejím prostředí odehrává, a zavádí nový program, který posílí pouto mezi Facebookem a zpravodajským průmyslem.

V rámci nové iniciativy zvané Facebook Journalism Project hodlá spolupracovat s mediálními organizacemi na vývoji produktů a zapojit novináře i vydavatele, aby z Facebooku pomohli vytvořit adekvátní informační platformu pro čtenáře digitálního věku.

Facebook Journalism Project bude fungovat v několika směrech. V první řadě se vytvoří oddělení, které bude spolupracovat s mediálními partnery na vývoji zpravodajských produktů napříč spektrem. Ty by měly zahrnout nové formáty s využitím Live, 360°, Instant Articles a dalších, které jsou pro uživatele atraktivní a nabízejí širší možnosti čtenářského prožitku. Dále budou k dispozici lokální zprávy, byznys modely začlenění reklam, hackatony s návody a workshopy pro developery a další.

Facebook v rámci projektu rovněž plánuje zavést e-learningové kurzy pro novináře, které je naučí pracovat s dostupnými mediálními produkty, nástroji a službami, jež Facebook nabízí. Ty by měly být k dispozici v 9 jazycích.

Nedávno také Facebook přišel s nástrojem CrowdTangle, který umí měřit výkon článků na sociální síti a identifikovat influencery. Pro partnery by měl být nově zdarma.

Důležitým zdrojem pro novináře jsou i očití svědkové, kteří pořizují video nebo obrazové záznamy z místa dění a umisťují je na sociální sítě. Facebook se proto nově stal partnerem uskupení First Draft Partner Network, které umožňuje najít, ověřit a zveřejnit obsah pořízený ze sociálních sítí.

V neposlední řadě bude Facebook aktivně bránit šíření zpravodajských hoaxů a falešných zpráv. Další informace a podrobnosti o Facebook Journalism Project se dozvíte na webových stránkách projektu.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře