Influence marketing – naše zkušenosti, jak získat miliony videoviews na Facebooku

11. 11. 2016NávodyNázory

Mark Zuckerberg tvrdí, že v příštích několika letech bude video nejpoutavějším obsahovým online formátem. Praxe ukazuje, že tato doba už nyní nastala. Jak můžete videa na Facebooku co nejlevněji rozšířit a jak toho následně využít i pro performance kampaně?
Autoři obsahu a inzerenti, kteří sdílejí svá videa na stránkách, řeší problém, jaký postup zvolit pro co nejvyšší dosah směrem k správně definovanému publiku. Je několik možností, které berou v úvahu.

Placená kampaň pro získání videoviews na platformě Facebook

Pomocí Facebooku lze video propagovat několika způsoby:

  • Prvním je samostatné video bez headlinu, popisku a call to action tlačítka.
  • Takové video se přehrává několikrát dokola a po kliknutí na něj se uživatel nedostane na web. Tento formát slouží pouze pro maximální zásah a získání zhlédnutí videa.
  • Cena za zhlédnutí 3 sekund videa se průměrně pohybuje kolem 0,2 Kč a za zhlédnutí celého videa se může vyšplhat až na 2-3 Kč.
  • Cena za kompletní zhlédnutí velmi závisí na obsahu a délce videa a relevanci publika.

Takováto video reklama pak vypadá například takto: https://www.facebook.com/TchiboCeskarepublika/videos/975863945853413

Druhým formátem je video s headlinem, popiskem a proklikem na web. U těchto videí je cena za zhlédnutí až 5x větší než u předchozího formátu, ale video reklama přivádí uživatele zároveň na web.

Pro porovnání video reklama s action tlačítkem u stejného klienta: https://www.facebook.com/TchiboCeskarepublika/videos/982295075210300

Další metodou, jak dostat své sdělení mezi lidi na Facebooku, je oslovit ke spolupráci partnery, kteří již vlastní větší komunity, než je ta vaše – těm můžete říkat influenceři. Aktuálně jsme se tímto tématem začali zabývat v Business Factory. Postupně jsme se nakontaktovali na cca 40 influencerů a realizovali s nimi několik projektů. Čistě organickými dosahy jsme byli schopni dosáhnout zajímavého počtu zhlédnutí, nicméně k získání statisícových či dokonce milionových views jsme si museli dopomoci dalšími prostředky.

Jak uvažujeme nad promotion pro masivní zisk videoviews?

Začali jsme videoposty influencerů promovat se strategií, kterou automatizujeme přes ROI Hunter:

  • Video necháme vložit jako nativní post.
  • Uděláme z videa několik reklam na různé segmenty.
  • Ty postupně optimalizujeme (tedy zvyšujeme budgety u segmentů, které vykazují dobré výsledky, a naopak tlumíme ty nevýkonné).
  • Vytvoříme různé audiences podle % zhlédnutí videa.
  • Z audience, která viděla 60 % délky videa, vytvoříme lookalike a z takto vytvořeného publika vyloučíme ty, kteří právě 60 % videa zhlédli (objeví se totiž v tomto lookalike).
  • Tento lookalike můžeme použít jako audienci na další šíření videa a proces opakovat.

Tímto způsobem jsme schopni dosahovat výborných výsledků v mnoha ohledech. Co se týče počtu oslovených lidí, bez problémů dosahujeme reach přes 1,5 mil. lidí a klientům doručujeme kolem 1 milionu přehrání. Co je ale nejdůležitější, náklady na jedno view, tedy CPV, lze snížit a dostáváme se na cenu, která může být ještě nižší, než zmiňujeme výše. Důležité je však mít na paměti, že obsah videa zásadně ovlivňuje výsledky, kterých lze dosáhnout.

Pokud máme příležitost ovlivnit, jakým způsobem se video na Facebooku umístí, v jakém kontextu a tonalitě se doprovodí textem, daří se nám bezproblémově dosahovat takovýchto výsledků:

performance

 

Jak rozjet influence marketing?

Kontaktujte influencery, dohodněte se s nimi na participaci promování (aneb když už si dáte tu práci, vyplatí se jejich posty promovat) a hlavně sbírejte data. Nejen pro tvorbu lookalikes ale i core audiences, které budete následně využívat ve svých výkonových kampaních.

Klidně se mě ptejte, pokud budete chtít s něčím poradit, na e-mailu: tomas.kolacek@b.cz.

Pracuji v Business Factory na projektu Brandformance. Vedu skupinu Community Leadership Circles from Facebook: Prague. Připravuji strategie pro práci s komunitami a brandové kampaně na Facebooku.

Komentáře