Přichází Marketplace – místo, kde uživatelé mohou mezi sebou prodávat a nakupovat

6. 10. 2016NávodyNovinky

Lidé na Facebooku hledají nejen propojení s přáteli, ale stále častěji také možnosti nakupování a prodávání. Sociální síť proto představila Marketplace – místo, kde můžete jednoduše vyhledávat, nakupovat a prodávat zboží lidem, kteří jsou součástí vaší komunity.

Prodejní a nákupní aktivita uživatelů Facebooku původně odstartovala v rámci Facebook Groups a později se rozšířila do prodejních skupin, které měsíčně navštíví více než 450 milionů lidí. Aby Facebook podpořil obchodní nadšení svých uživatelů, rozhodl se vytvořit prostor, kde veškeré procesy půjdou jednodušeji.

Jak nakupovat?

Do Marketplace se dostanete kliknutím na nákupní ikonku, která je umístěná ve spodní části Facebook aplikace na mobilu. Jakmile do prostředí vstoupíte, ihned můžete začít vyhledávat, co vás zajímá.

feed_us-1

Na fotkách uvidíte jednotlivé položky k prodeji. Pokud hledáte něco konkrétního, stačí do vyhledávače zadat klíčové slovo a vyfiltrovat výsledky podle místa, kategorie nebo ceny. Můžete rovněž procházet, co je dostupné v různých kategoriích, jako je například domácnost, elektronika nebo móda. Užitečný je i nástroj, který identifikuje místo, kde se právě nacházíte. Díky němu přizpůsobíte region, který je pro vás adekvátní. Lokality, respektive města lze však také snadno přepnout.

Jakmile objevíte něco zajímavého, co vás oslovilo, klikněte na obrázek. Následující obrazovka vám poskytne více informací a detailů, jako je popis produktu, jméno a profilová fotka prodávajícího, místo prodeje a podobně. Položku můžete také uložit a podívat se na ni později.

pdp_us

Rozhodli jste se, že si zboží koupíte? Prodávajícímu můžete odeslat osobní zprávu s nabídkou přímo z rozhraní Marketplace. Od té doby je už jen na vás, jak se spolu domluvíte. Smlouvat lze i cena. Facebook ovšem zatím neumožňuje platby nebo doručení zboží.

messaging_us

Jak prodávat?

Prodej zboží je stejně jednoduchý jako jeho nakupování. Vedou k tomu jen 4 kroky:

  1. Vyfoťte zboží, které chcete prodat.
  2. Zadejte jeho název, popisek a cenu.
  3. Potvrďte místo a vyberte kategorii.
  4. Zveřejněte jako klasický příspěvek.

composer_us

Po zveřejnění může kdokoliv, kdo se pohybuje ve vašem okolí, vaše zboží najít a zakoupit si ho. Současně se zalistováním na Marketplace můžete nabídku zadat i do kterýchkoliv prodejních skupin. Tady žádné omezení neplatí.

Abyste měli přehled o vašich aktuálních i uskutečněných transakcích v Marketplace, navštivte možnost „Your Items“. Tam uvidíte seznam všech produktů, které jste si uložili na později, zboží, které jste zveřejnili k prodeji, i veškerou vaši komunikaci s ostatními uživateli.

Novinka je zatím dostupná v USA, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu, brzy by se ale měly dočkat i další země. Využívat službu budou moci pouze uživatelé nad 18 let. Marketplace bude fungovat na platformách Android i iPhone, v následujících měsících ale Facebook plánuje zavést Marketplace i v desktop verzi.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře