Rights Manager ochrání vaše videa na Facebooku

12. 8. 2016NávodyNovinky

O Rights Manageru se u nás moc nepsalo, nejspíš proto, že tato funkce není u většiny Facebook stránek zatím dostupná nebo si jí správci nevšimli. My jsme ji ale vyzkoušeli a rádi se s vámi podělíme o postřehy. Spoiler: Funguje to, ale možnosti jsou třeba oproti YouTube zatím relativně omezené.

Zmíněnou funkci představil Facebook na letošní konferenci F8. Jejím cílem je pomoci tvůrcům videí, aby se nestávalo (jak tomu mnohdy je), že jejich obsah si někdo uloží a potom znovu sám publikuje. V čem Rights Manager pomůže? Autor videa nahraje originální soubor a Facebook ho informuje pokaždé, když se toto video objeví na nějaké jiné stránce. Autor pak může použití videa buď povolit, anebo zakázat a předat Facebooku žádost o stažení daného videa.

scr-rights2Jak to v praxi funguje

Nejprve si ověřte, zda tuto funkci máte dostupnou. Pokud ano, najdete ji v Publishing Tools na své Facebook stránce. Nahrání videa do obrazovky, která se následně zobrazí, je intuitivní.

scr-rights4

Po ukončení nahrávání videa Facebook následně vyhledá duplicity. V našem případě jsme nahráli video, které jsme publikovali na stránce loni v létě. Facebook našel náš krátký film na stránkách po celém světě. Video jsme do Rights Manageru nahráli 28. června a první výsledky jsme získali druhý den. Jak je ale vidět, další výsledky ovšem průběžně přibývají, a to přestože jde většinou o příspěvky, které byly publikované různě během oněch 12 měsíců. Pokud ovšem někdo toto video nahraje na Facebook nově, objeví se v přehledu prakticky okamžitě, podle naší zkušenosti v řádu maximálně desítek minut.

scr-rights7

V detailu si pak můžete vedle sebe videa přehrát a také se rozhodnout, co s tím uděláte. Možností moc není: Povolit a nebo nahlásit. Před prvním nahlášením budete muset vyplnit svoje kontaktní údaje a potvrdit, že jednáte ve jménu držitele autorských práv nebo jste sami držiteli. Při každém přidání videa do „seznamu na odstřel“ můžete také doplnit vzkaz, který spolu s vašimi kontaktními údaji dostane narušitel vašich práv.

scr-rights6

Z druhé strany

Vyzkoušeli jsme také, jak to vypadá z „druhé strany“. Nahráli jsme video na testovací stránku a čekali, za jak dlouho si ho Facebook všimne. I když se jednalo o stránku prakticky velmi malou, byl proces velmi rychlý. I podle tabulky vidíte, že velikost stránky nejspíš nehraje tak úplně roli. Druhá strana je upozorněna na smazání. Nna další obrazovce se potom zobrazí i kontaktní údaje, případný vzkaz, který jste k němu připojili, a také informace, jakou značku či osobu zastupujete.

scr-rights8

Rights Manager má také pochopitelně možnost white-listu nebo ochrany „pouze obrazu či pouze zvuku“ (pokud máte audio stopu třeba z nějaké databanky). Lze také nastavit, že shoda musí trvat například déle než minutu. Nástroj je to rozhodně silný, uvidíme ovšem, jak rychle se rozšíří a jak bude Facebook bránit jeho zneužití.

A co vy, už máte tuhle vychytávku dostupnou? A jak jste dopadli? :) O přístup můžete požádat na adrese: https://rightsmanager.fb.com/.

Spolumajitel Influencer.cz, brand ambassador ROIHunter.com - dělník internetu, organizátor setkání BabelTalk.

Komentáře