4 tipy, jak vytvořit efektivní vertikální video obsah na Instagramu

26. 3. 2018Návody Novinky

Vertikální video mění po celém světě způsob prezentace značek a jeho popularita neustále roste. Nejvíce zřejmá expanze vertikálního videa je na Instagramu prostřednictvím Instagram Stories, které denně zhlédne více než 300 milionů uživatelů. Lidé tráví na mobilních telefonech stále více času a firmy si začínají uvědomovat potenciál vertikálního videa i jeho nekonečných tvůrčích možností.

Vertikální video má vzhledem k jeho formátu řadu omezení, ale mezi uživateli je velmi populární. Z tohoto důvodu Instagram připravil ve spolupráci s týmem Creative Shop několik typů, které firmám pomohou vytvořit poutavou vertikální video prezentaci.

Sada doporučení vznikla na základě experimentů s vertikálním prostorem a je obohacena o nápady i jedinečný styl šesti špičkových tvůrců, kteří se na tomto experimentu podíleli.

1. Nasměrujte oči diváků vertikálně

Ve vertikálním formátu má divák možnost zažít obsah v úplně novém pojetí. Prvním klíčovým bodem instagramových tvůrců je upozornění na možnost navigovat lidské oko nahoru a dolů po obrazovce čili ve vertikálním směru.

Ilustrátor a animátor Kris Merc uvedl: ,,Většina lidí je naučena se dívat na věci horizontálně – ze strany na stranu, takže je důležité oko vést různými směry. Tato skutečnost určitě představuje obrovský prostor, jak se na věci dívat jiným a novým způsobem. Vzhledem k rostoucí popularitě smartphonů je mnohem rozumnější začít tvořit vertikálně.‘‘

2. Animujte vaše nápady

Animovat myšlenky není pro běžného člověka snadným úkolem, ale je to možné. Každý může vytvořit základní stop-motion obsah, který může být zajímavý a poutavý. Tvorba zabere více času, ale výsledky budou stát za to, pokud chcete, aby váš obsah vynikl. Obrátit se můžete i na experty.

Zde je příklad vytvořený animátorkou Monicou Kim, jejíž dovednosti jsou sice na vysoce pokročilé úrovni, ale opět ukazují potenciál vertikální animace a odlišný pohyb snímků, než tomu bývá u horizontálních videí. Monica Kim přirovnává práci ve vertikálním prostoru jako návrat do minulosti k tvorbě plakátů nebo tradičních ilustrací. Způsob prohlížení opět vede oko k pohybu shora dolů.

Nejdůležitějším aspektem videa je přitom estetičnost obrazu a umění využít představivost diváků k vytvoření vlastního vyprávění.

3. Rozdělte obrazovku

Zde je další zajímavý způsob, jak zaujmout publikum. Ve vertikálním videu rozdělíte horizontálně obrazovku. Tímto efektem může vzniknout velmi poutavý výsledek.

Rozdělením prostoru můžete podle Instagramu vytvářet nové perspektivy, zaujmout tím diváky a zároveň jejich pozornost zaměřit na nejdůležitější části videa.

4. Hrajte si se stylem a designem

Poslední doporučení, které Instagram zmiňuje, se zaměřuje na hru se stylem a designem vertikálního videa. Zajímavým i hravým stylem, například pomocí překrývání vrstev či přidání textury, můžete přilákat mnoho diváků a zvýšit tak atraktivnost vašeho vertikálního videa.

,,Bylo velmi vzrušující a zajímavé pracovat v jiném formátu. Chtěli jsme udělat něco, co by mělo jen svislý smysl. Není to handicap. Je to inovace, které musíte využít,“ říkají Anna Devís a Daniel Rueda, fotografové a designéři.

Vertikální formát prezentace přináší mnoho kreativních způsobů, které můžete do videí zapracovat. Je nutné se odpoutat od horizontálního konceptu a zkusit začít uvažovat vertikálně. Zaměřit se na nápady, jež vyniknou vertikálně při pohledu shora dolů. Fantazii se meze nekladou.

Kompletní ukázky videí naleznete zde.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře