Aplikace Lifestage a Groups končí

28. 8. 2017Novinky

Velké plány i naděje, které se nakonec nenaplnily. Facebook oznámil, že zastavil další dvě aplikace, které vytvořil a které fungovaly samostatně. Respektive nefungovaly. Rozlučte se s Groups a Lifestage.

Není to první a nejspíš ani poslední případ, kdy Facebook zlomil hůl nad aplikacemi ze své dílny. Pokaždé, kdy se dané appce nedaří tak, jak by mělo, stojí sociální síť před zásadním rozhodnutím – kompletně se jí zbavit spolu se všemi jejími součástmi, anebo některé její funkcionality integrovat do nativní aplikace Facebooku či Messengeru. Většinou se přiklání k druhé variantě a tyto aplikace už od začátku považuje za testovací prostředí nových prvků.

Aplikace, které Facebook zavře, mají obvykle životnost maximálně 2 až 3 roky. Takže prakticky nenasbírají ani moc aktivních uživatelů, kteří by byli z jejich ztráty zdrcení.

Lifestage byla iOS aplikace pro teenagery, která umožňovala vytvářet vlastní video profily. Facebook ji zavřel po necelém roce. Byla jedním z pokusů cílit na mladší publikum ve věku pod 22 let. Ačkoliv nefungovala, Facebook z ní i tak získal mnoho informací o svých uživatelích a o tom, jak ji používali. A tyto údaje samozřejmě hodlá využít ve prospěch hlavní aplikace Facebooku.

Groups se dožily o něco více, byly tu téměř 3 roky. Facebook je představil v listopadu 2014. Jak už název napovídá, aplikace zjednodušovala uživatelům přístup do skupin. A proč s ní Facebook skoncoval? Protože zavedl řadu funkčních prvků do skupin v nativní aplikaci a další plánuje, proto je zbytečné udržovat dvě takřka totožné alternativy.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře