Babel Camp vs. Babel Talk

18. 9. 2017Názory

Možná jste si všimli, že poslední čtyři roky touto dobou jsme už měli za sebou Babel Camp – středoevropské setkání profíků okolo sociálních sítí. První tři roky v Brně, loni v Praze. A letos… letos jsem nepokračovali. O tom, proč Babel Camp neproběhl a co plánujeme místo toho, se dočtete v následujících odstavcích. (Spoiler: dělat konference je prostě moc práce.)

Před více než pěti lety jsem se rozhodl uspořádat mezinárodní setkání, protože jsem byl přesvědčený, že by nám všem prospělo, kdybychom se víc znali navzájem – profesionálové ze sousedních zemí. V každé malé zemi se úzké komunity nutně „vyčerpají“ a inspirace profesní i osobní nám může jedině prospět. Nehledě na to, že stojí za to seznamovat se se zajímavými case studies, nástroji a zkušenostmi.

Sledujeme americké novinky a přitom je pro nás mnohdy spousta zkušeností z USA nepřenosná. Naopak skoro nikdo netuší, co se děje třeba v Rakousku, Polsku nebo Maďarsku. A snad se nám to aspoň do určité míry povedlo – i když upřímně, původní ambice byla vlastně větší.

Iva Soldo z Chorvatska

Ale jak asi tušíte, pořádat mezinárodní konferenci – ještě k tomu prakticky jako jednotlivec (i když s podporou skvělých dobrovolníků), není úplně snadná věc. První Babel Camp byl zdarma, poslední měl „normální“ vstupné 1 024 Kč, což mi přijde v porovnání s jinými konferencemi podobného kalibru (půlka zahraničních speakerů, celodenní catering, zajímavé prostory) pořád jako velmi nízká cena.

Ale chtěl jsem, aby potenciální účastníci neváhali kvůli tomu, že budou přemýšlet, jestli si to mohou dovolit. To ovšem (i s ohledem na moji „ne“schopnost v zajišťování sponzorů) vede k tomu, že jsem všechny čtyři roky skončil na nule – a samozřejmě neplatil sám sebe :) Vůbec toho nelituju, naopak jsem moc rád, že se podařilo čtyři ročníky uskutečnit – já jsem „vydělal“ jinak: získal jsem skvělé kontakty a přátele i mimo ČR.

Unikátní prostředí Jatka78

Nicméně pro letošní rok jsme se rozhodli, že místo velké konference věnujeme větší péči našim menším, pravidelným akcím: Babeltalkům. Ani tahle večerní setkání by nevznikla bez Babel Campu, protože inspirací byly polské Social media čtvrtky. Další bude v pořadí už 28. Babeltalk. Kromě Prahy a Brna jsme v červnu uspořádali premiérové setkání v Bratislavě, plánujeme setkání natáčet (a nejspíš i streamovat), chceme zamakat na organizaci a občas přivézt i zahraniční hosty. A přitom pořád zůstat neformálním společenstvím (a dělat to bez vstupného). Taky už na to nejsem sám – s Babeltalky mi pomáhá hlavně kolega Martin Šilar – a zastřešili jsme to i oficiálně jako Influencer.cz.

Na co se tedy můžete těšit? 28. Babeltalk v pražském Gridu se bude konat už tento čtvrtek 21.9. a klasicky přinese tři vystoupení – a ještě jeden bonus navíc. Ivo Mareček z T-Mobile bude vykládat o nasazení Facebook Workplace. Miloš Říha, šéf Skautského institutu (a spoluautor knihy Bez jablka), povykládá o tom, jak se skautům daří na sociálních sítích. Honza Fatura z Business Factory zase představí novinky z oblasti reklam – DCO (dynamickou optimalizaci kreativ). A přijde i autor virálního videa Knight Rider na D1 Michal Orsava.

Přijďte se dozvědět něco nového a potkat kolegy z branže. A pokud máte tipy na zajímavé speakery nebo byste sami chtěli příště vystoupit, budu moc rád, když mi napíšete.

Spolumajitel Influencer.cz, brand ambassador ROIHunter.com - dělník internetu, organizátor setkání BabelTalk.

Komentáře