Facebook a Instagram posílí kontrolu věku dětí na svých platformách

10. 9. 2018Novinky

Všichni uživatelé Facebooku a Instagramu by měli být starší 13 let, ale při registraci neexistuje žádný proces ověření. V průběhu let se ukázalo, že mnohé děti o svém věku lhaly a účet si stejně vytvořily. Facebook a Instagram budou mít proto nyní proaktivnější přístup k zablokování podezřelých účtů.

Facebook potvrdil, že provádí změny ve způsobu vyhledávání a ověřování účtů. Dříve reagoval jen na oznámení o podezření, nyní budou moci moderátoři Facebooku uzamknout účty, u kterých budou mít podezření, že je používají děti mladší 13 let. Pokud budou chtít majitelé svůj účet znovu zaktivnit, musí musí poskytnout důkaz o věku.

Třináctiletá věková hranice je mezníkem kvůli zákonu o ochraně soukromí dítěte na internetu. Cílem tohoto nařízení je poskytnout rodičům kontrolu nad informacemi, které se o jejich dětech shromažďují online. Jakékoliv aplikace a webové stránky, které získávají informace od dětí mladších 13 let, musí splňovat řadu pravidel, včetně obdržení souhlasu rodičů a zachování důvěrnosti nasbíraných informací. Mnoho webů a aplikací se z důvodu velkých administrativních požadavků rozhodlo mladším dětem omezit přístup.

V USA, Kanadě, Peru a Mexiku je pro děti mladší 13 let k dispozici aplikace Messenger Kids, kterou kontroluji rodiče a její obsah je přizpůsobený dětskému věku. Messenger Kids vu nás zatím není aktivní.

Studie z roku 2017 ukazují, že profily dětí na sociálních sítích tvoří ze 75 % děti ve věku 12-15 let a z 24 % děti ve věku 8-11 let. Nová opatření jsou tedy více než nezbytná.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře