Facebook k 360° videím přidává prostorový zvuk

11. 10. 2016Novinky

Ke 360° videím, které Facebook spustil zhruba před rokem, přibude i 360° audio stopa. Zbrusu nový zážitek si užijete v prostoru News Feedu na platformách iOS, Android a brzy i Chrome na desktopu. Představujeme vám Audio 360.

O co jde? Jedná se o soubor nástrojů, které tvůrcům videí umožňují publikovat 360° video s prostorovým zvukem na News Feedu Facebooku. Prostorový zvuk si představte v podstatě jako 3D zvuk.

Novinka replikuje zvuk přesně tak, jak ho lidé slyší ve skutečnosti kolem sebe. Jakmile se budete pohybovat v prostoru 360° videa, zvuk se bude pohybovat spolu s vámi. Díky tomu vám věrohodně zprostředkuje kontext dané scény.

Jak ho vytvořit?

Pokud chcete své 360° video obohatit o prostorový zvuk, potřebujete k jeho zaznamenání ambisonický mikrofon. Ten umí nahrát konkrétní zvuk, který přichází z jednotlivých směrů okolí. Další variantou, jak jej pořídit, je i využití existujících monoskopických a stereoskopických audio nahrávek, které jsou na Facebooku volně k dispozici od 360 Spatial Workstation a lze je využít pro post produkci. Tyto nástroje umožňují synchronizovat audio s tím, co uživatel zrovna vidí v rámci 360° videa.

Jakmile audio upravíte, využijte Encoder (nástroj, který zprocesuje video pro output). Ten umí zkombinovat 3D a 2D zvukové stopy s videem. Příští týden se chystá aktualizace, kdy Encoder automaticky přidá metadata potřebná pro sdílení 360° videa na Facebook.

Poté, co zveřejníte video se zvukem na sociální síti, diváci si jej mohou užít prostřednictvím stereo sluchátek na kompatibilním zařízení. Takže jakmile video poprvé publikujete, připomeňte svým fanouškům, aby pro jeho zhlédnutí použili iOS, Android, Chrome na desktopu nebo Samsung Gear VR spolu se sluchátky.

Podívejte se, co všechno 360° video s prostorovým zvukem dokáže:

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře