Facebook omezuje funkci seznamů přátel

27. 8. 2018Novinky

Facebook odstraní filtrování feedu podle seznamů přátel. Tato funkce umožňovala uživatelům uspořádat přátele na Facebooku do seznamů, na základě kterých se jim zobrazovaly příspěvky na zdi. Cílem tohoto kroku je, aby byla aplikace přehlednější a osobnější.

Funkci seznamů přátel představil Facebook už v roce 2011 a mohli jste ji najít mezi mnoha nástroji v postranním panelu. Díky ní jste si mohli filtrovat příspěvky v News Feedu i publikovat aktualizace jen pro konkrétní uživatele.

Nebylo ani nutné vytvářet své vlastní seznamy, jelikož Facebook automaticky přidával nejbližší kontakty podle frekvence spojení nebo tvořil seznamy podle místa bydliště, školy a zaměstnání. Rovněž jste si mohli vytvořit seznam, který vybraným uživatelům zabraňoval viditelnost vašich příspěvků.

Statistiky uvádějí, že 95 % uživatelů funkci k tvorbě seznamů přátel nevyužívalo. Malé procento lidí ji dokonce zneužívalo, aby obešli algoritmová omezení. Proto se Facebook rozhodl tento nástroj odstranit.

Facebook však nelení a začal hledat nové řešení. Sice si už nebudete moci třídit příspěvky podle seznamu přátel, ale budete si moci nadále vytvářet i upravovat seznamy přátel a využívat jich při publikování vlastních příspěvků.

Co se zobrazování příspěvků ostatních uživatelů týče, můžete si přizpůsobovat feed tím, že si zvolíte, které příspěvky se vám mají zobrazovat jako první. Můžete si také nastavit skrytí příspěvků, které naopak vidět nechcete.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře