Facebook představil Libru, vlastní kryptoměnu

3. 7. 2019Novinky

Facebook oficiálně představil vlastní kryptoměnu. A tak jako se vším má i s Librou, jak se nazývá, velké plány. Pojďte se podívat na několik podrobností.

Libra bude centralizovanější než většina kryptoměn

Podle Facebooku je Libra jiná než ostatní kryptoměny, které jsou velmi decentralizované. Jak se ukazuje, Libra podléhá odpovědnosti nejméně 28 firem, mezi nimiž je i Uber, Spotify nebo eBay. Tyto společnosti jsou pověřené zajišťováním bezpečného dokončení transakcí. Za Librou také stojí rezerva, která má udržet její hodnotu stabilní.

Libra bude globální

Facebook chce, aby Libra byla dostupná v co nejvíce zemích. Má totiž zjevný zájem pomoci lidem, kteří nemají řádný přístup k financím a nemají například vlastní bankovní účet. Libra se nejdříve objeví v Evropě a USA, poté ji bude Facebook zavádět ve zbytku světa.

Libru budete moci nakoupit pomocí běžných měn

Uživatelé budou moci nakoupit Libru jak pomocí ostatních kryptoměn, tak i pomocí standardních měn. Každý tedy bude moci vyměnit Libru za dolar, euro nebo libru, a to v nativní aplikaci Libry.

Libra si vyžádá osobní údaje

Uvedení osobních údajů bude povinné. Libra bude vyžadovat ověření identity na všech nových účtech. Chce tak ochránit uživatele a maloobchodníky před podvody a zabránit praní špinavých peněz, které jsou častou praktikou v mnoha zemích, kde Facebook hodlá Libru zavést.

Libra půjde do světa v roce 2020

Facebook plánuje oficiálně zavést svou kryptoměnu v podobě blockchainu v první polovině příštího roku. Kdy bude k dispozici uživatelům, je zatím otázka.

Libra a Calibra

Calibra je digitální peněženka pro Libru, která bude k dispozici v Messengeru, WhatsApp a samostatné aplikaci. I tu Facebook zavede v roce 2020. V rámci peněženky budete moci posílat a ukládat Libru. Transakce by měly být stejně snadné a levné jako poslání SMS zprávy. Stačí k tomu smartphone a internetové připojení. Díky Libře budete moci nakupovat nebo posílat platby s téměř nulovými poplatky. Libra také podpoří ekosystém produktů a služeb, které pomohou lidem využívat tuto kryptoměnu v každodenním životě.

Více se o Calibře dozvíte v článku Facebooku. A pokud vás zajímá ještě více podrobností o Libře, podívejte se na oficiální webové stránky.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře