Facebook představil nové nástroje virtuální reality

24. 2. 2022Novinky

Facebook se posouvá dál v oblasti interaktivity a virtuální reality. Nyní přichází s novými nástroji, pomocí kterých bude snazší vytvářet vlastní personalizované VR prostředí.

VR projekt Facebooku Horizon má již přes 300 000 uživatelů a představuje základ vize metaverza, která nabízí nejen možnost zapojit se do zcela imerzivních digitálních prostor, ale také vytvářet vlastní, nová a interaktivní 3D prostředí, která jsou přizpůsobená vašim preferencím.

V souvislosti s tím Facebook vyvíjí stále nové a dokonalejší nástroje.

Naposledy představil například nástroj Builder Bot, který umožňuje konstruovat virtuální realitu, aniž by vyžadoval znalosti kódování nebo designu. Jednoduše řečeno – věci, které si budete přát vidět, jednoduše vyslovíte.

Má to samozřejmě svá omezení, která se však Facebook snaží eliminovat a nástroj dál vyvíjet.

Pokud jde o rozpoznávání řeči, nový projekt CAIRaoke nabízí větší schopnost kontextového porozumění a překladu řeči. To by mohlo pomoci vytvořit komplexnější soubor dat pro porovnávání objektů v rámci procesu Builder Bot.

Facebook také vyvíjí dokonalejší nástroje pro 3D skenování. Ty se dosud zaměřovaly především na nabídky v oblasti ecommerce, protože dokáží virtuálně zobrazovat zboží v jejich reálných rozměrech, a dodávají tak nakupujícím větší kontext.

Jak se tento nástroj vyvíjí, je snadné si představit, že by jej mohl Facebook integrovat i do nového prostředí VR.

K procesu vytváření VR také napomůže digitální umělecký nástroj SLAM, který umožní digitálně „malovat“ interaktivní díla.

Potenciál nástrojů pro vytváření virtuální reality, které Facebook nabízí i plánuje, je tedy skutečně obrovský. Především mladší publikum je zvyklé v takovémto prostředí tvořit a zapojovat se do nových „světů“. A právě na tuto skupinu se chce Facebook v další fázi vývoje zaměřit.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře