Facebook přidává live vysílání nanečisto a dalších 12 video novinek

11. 10. 2019Novinky

Facebook rozšiřuje možnosti videí a zavádí třináct nových funkcionalit a nástrojů. Novinky se týkají Facebook Live, Watch Party a Creator Studia.

Facebook Live

Při natáčení živého vysílání máte nově možnost vytvořit video na zkoušku. Toto video uvidí jen správci stránky a editoři, na kterých můžete záznam otestovat dřív, než ho pustíte do světa. Této možnosti se tvůrci videí dožadovali už nějakou dobu, protože jak sami určitě dobře znáte, ne vždy se podaří natočit skvělé video bez chybiček a trapných omylů napoprvé. Novinka bude k dispozici i přes Live API.

Zdroj: Facebook

Facebook rovněž umožní oříznout živé video na začátku a na konci. Díky tomu můžete z vysílání odstranit části, které si nepřejete zveřejnit. Právě tato místa jsou při natáčení živých videí kritická, protože první vteřiny často obsahují přípravu aktéra a poslední vteřiny zase jeho uvolnění. Díky oříznutí tak můžete sami rozhodnout, kdy a jak akce začne a skončí.

Facebook také rozšiřuje maximální délku live videí na 8 hodin (pokud vysíláte přes API). Dosud povoloval pouze 4 hodiny.

Předposlední novinkou pro Facebook Live je souběžné živé vysílání. To vám umožní přenášet více než jedno online video najednou – opět skrze Live API. Díky tomu pro vás bude snazší sdílet obsah většímu publiku.

Facebook také přidal živé vysílání do Facebook Lite, aby oslovil nové uživatelské a divácké skupiny.

Watch Party

I platforma Watch Party, kde můžete sledovat video obsah společně se svými přáteli na Facebooku a komentovat ho v reálném čase, se rozšiřuje o novinky. Ukázalo se totiž, že lidé až 8x více komentují videa, když jsou ve skupině, než když je sledují sami.

Zdroj: Facebook

Facebook proto přidává plánování sledování videí. To funguje tak, že sociální síť vygeneruje oznamovací příspěvek, kam se můžete „zapsat“, pokud máte zájem o upozornění, jakmile Watch Party začne.

Do Watch Party přibude také možnost zpětného přehrávání videí včetně všech diskusí, které při párty vznikly. Pokud jste tedy nestihli sledovat některé live video, můžete si ho přehrát později a neuteče vám ani to, co o něm říkají ostatní.

Další novinka bude zajímat hlavně firmy. Facebook totiž umožní stránkám otagovat business partnery ve značkovém obsahu Watch Parties. Obě strany tak uvidí přehledy výkonnosti jejich Watch Party.

Do Creator Studia pak Facebook přidává nové metriky, které stránkám pomohou lépe porozumět, jakou mají jejich Watch Parties sledovanost. Nově budou k dispozici tyto metriky:

  • Zhlédnuté minuty – celkový počet času sledování Watch Party
  • Unikátní 60s diváci – celkový počet unikátních uživatelů, kteří zhlédli alespoň minutu ve Watch Party

Creator Studio

Z Creator Studia se stala klíčová součást Facebooku, na kterou se v posledních měsících zaměřuje pozornost. Naposledy sem totiž Facebook zavedl tolik žádaný nativní nástroj pro plánování instagramových příspěvků. A nyní přidává další novinky.

Nové vizualizace, které vyměnily předchozí strohé číselné údaje, ukáží v přehledech, která z vašich videí mají nejvíce vracejících se diváků. Díky tomu pochopíte, co vaše fanoušky zajímá nejvíce, a můžete natáčet víc podobného obsahu.

Zdroj: Facebook

V Creator Studiu přibude také nová metrika vztahující se k distribuci, která přiřadí skóre k výkonu každého videa na základě historického průměru stránky napříč metrikami. Ty zahrnují 1 minutu sledování, průměrný počet zhlédnutých minut a retenci.

Zdroj: Facebook

Creator Studio také nyní podporuje 13 nových jazyků (arabština, čínština, němčina, hindština, italština, malajština, ruština, tagalština, tamilština, turečtina, urdština a vietnamština) pro automatické vkládání titulků. Původně nabízel jen čtyři (angličtina, francouzština, portugalština a španělština).

Zdroj: Facebook

Facebook rovněž rozšiřuje možnosti pro plánování Instagram a IGTV příspěvků. Nově můžete naplánovat obsah až na 6 měsíců dopředu. V plánu je i nástroj pro úpravu příspěvků po zveřejnění, což je dnes velmi žádaná funkcionalita pro všechny, kteří s Creator Studiem příspěvky plánují.

Zdroj: Facebook
Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře