Facebook zavádí kartu Kvalita stránek a nové způsoby odstraňování obsahu

5. 2. 2019Novinky

Facebook plánuje nadále zlepšovat kvalitu publikovaných informací na své platformě a zavádí další opatření, která budou lépe informovat administrátory stránek, když poruší pravidla komunity. Navíc zpřísní kontrolu podvodného i zavádějícího obsahu a bude odstraňovat podezřelé stránky a skupiny ještě před porušením pravidel.

Kvalita stránek

První novinkou je záložka „Kvalita stránek“, která je součástí každého administrátorského prostředí facebookové stránky. Najdete ji v hlavní liště vedle „Upozornění“ a „Přehledů“ nebo pod záložkou „Další“. Díky tomu získáte přehled o případných porušení pravidel na vaší stránce.

V horní části záložky uvidíte výpis příspěvků, které Facebook z vaší stránky odstranil. Zároveň vám vysvětlí, z jakého důvodu obsah vymazal a čím jste porušili pravidla komunity (sem patří typicky projevy nenávisti, násilí, obtěžování, šikanování, nahota a další). Ve spodní části karty se pak dále zobrazí informace o tom, jaký obsah na vaší stránce Facebook označil jako zavádějící nebo nepravdivý.

Díky tomuto nástroji získají správci lepší přehled o tom, co dělají špatně a v čem musí aktivitu stránek zlepšit. Dosud jste si totiž nemuseli být vědomi toho, že pravidla porušujete, a tím jste si sami snižovali dosah vašich příspěvků.

Pokud Facebook zjistí, že některé stránky opakovaně porušují pravidla, může je zcela uzavřít.

Opakované porušování pravidel

Druhá novinka se zaměřuje na opakované porušovatele pravidel. Facebook chce totiž více kontrolovat takovýto typ stránek a pracuje na tom už delší dobu. Už v minulosti neumožňoval uživatelům vytvářet nové stránky, skupiny, události nebo účty, pokud byly podobné těm, co již odstranil.

Nyní ovšem Facebook přitvrdil. Nesmaže jen jednu stránku nebo skupinu, ale i všechny ostatní, které se zavádějícími příspěvky souvisí a které jejich obsah duplicitně šíří. Odstranit může stránku ještě před porušením zásad, a to v případě, bude-li mít podezření, že by mohla být místem podvodného typu obsahu.

Záložka „Kvalita stránek“ je ve fázi testování a Facebook ji začne postupně zavádět všem stránkám, zatímco ke spuštění proaktivního odstraňování obsahu dojde v následujících týdnech.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře