Instagram chystá nová opatření v boji proti fake news

5. 6. 2019Novinky

Instagram začne omezovat dosah nepravdivých příspěvků ve spolupráci se specializovanými organizacemi, které identifikují falešné zprávy. Šíření lživých a zavádějících informací je společným problémem všech sociálních sítí – nejen Facebooku, ale už také Instagramu.

Facebook se začal bojem proti dezinformacím zabývat už v roce 2016 a své postupy stále vylepšuje. V současné době spolupracuje s 52 partnerskými organizacemi ve 33 zemích, které mu pomáhají kontrolovat podezřelý obsah. Facebook se snaží své pole působnosti v této oblasti rozšiřovat i do prostředí ostatních svých platforem. Instagram proto nyní začne ještě blíže spolupracovat s facebookovými interními týmy a jeho partnery.

Jak to bude fungovat? V momentě, kdy uživatel, technologie AI nebo pracovník kontroly označí příspěvek jako „fake news“,  Instagram obsah prověří. Pokud bude příspěvek nepravdivý, nedojde k jeho odstranění, ale Instagram omezí jeho šíření na hlavní timeline i pod příslušnými hashtagy.

Nejedná se tak o cenzuru obsahu, ale o snížení zobrazování lživých a dezinformačních příspěvků. Při opakovaném porušování může Instagram daný příspěvek, hashtag nebo celý profil zcela zablokovat.

Pokud Instagram označí příspěvek jako nepravdivý, můžete se proti rozhodnutí odvolat a podat vysvětlení. Instagram následně své stanovisko přezkoumá.

Instagram testuje i další doplňkové nástroje jako pop-up okna, která by měla vyskakovat při hledání určitých témat, pro něž je typické šíření dezinformací, jako například léky, očkování a podobně.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře