Instagram přidal novou funkci pro sdílení Stories a testuje speciální popisky fotografií

11. 12. 2018Novinky

Instagram zavedl možnost sdílení Stories s uzavřeným okruhem přátel. Pokud budete chtít sdílet příběhy s osobnějším obsahem, můžete si vytvořit speciální skupinu a zařadit do ní vybrané uživatele. Další novinkou, kterou Instagram testuje, jsou speciální popisky fotografií pro uživatele se zrakovým postižením.

Nástroj pro sdílení Stories s vybranými přáteli najdete v pravém horním rohu vašeho instagramového účtu pod názvem „Blízcí přátelé“. Když ho otevřete, zobrazí se vám návrhy přátel, se kterými jste nejvíce v kontaktu. Můžete si ale vytvořit i vlastní skupinu podle svého uvážení.

Stories pak můžete sdílet buď se všemi uživateli, nebo jen s tímto seznamem. Profily, které do skupiny přidáte, uvidí, že jsou součástí vašeho seznamu blízkých přátel, ale nedostanou informaci, kdo všechno je členem seznamu.

Tuto funkci Instagram zavedl v souladu s rostoucím trendem soukromého sdílení, který je na vzestupu. Interní studie totiž ukázaly, že 85 % zpráv probíhá mezi stejnými třemi uživateli, což potvrzuje touhu po důvěrnějším sdílení.

Nový nástroj mají k dispozici soukromé i firemní profily. Bohužel je ale možné vytvořit jen jeden seznam blízkých přátel. Pokud by Instagram funkcionalitu do budoucna více propracoval a umožnil by vytvořit více specifických skupin uživatelů, například podle typu obsahu, firmám by přinesla z hlediska marketingu velmi zajímavou hodnotu.

Další novinkou, kterou Instagram testuje, je možnost přidávání speciálních alternativních popisků k fotografiím pomocí čteček obrazovky. Cílem je zpřístupnit Instagram uživatelům se zrakovým omezením.

Popisky fotografií by měla generovat umělá inteligence. Po nahrání obrázku se vytvoří automatický text na základě rozpoznání objektů na fotografii. Zatím ale není jasné, jak bude nový nástroj nakombinovaný s audio přehráváním.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře