Jak si zabezpečit instagramový účet

23. 8. 2019Návody

Stejně jako na Facebooku, tak i na Instagramu byste si měli správně zabezpečit účet. Je to dobré nejen kvůli ochraně vašich osobních údajů, ale obzvlášť pokud máte přístup k firemním účtům vašich klientů, měli byste zajistit bezpečnost i jejich dat.

Bezpečné heslo

S nikým cizím nesdílejte vaše heslo do Instagramu. Mějte ho uložené na bezpečném místě a hlavně si vytvořte takové, které bude těžké uhodnout. Heslo by mělo být kombinací velkých a malých písmen, čísel i speciálních znaků a nemělo by obsahovat údaje, které by bylo snadné rozklíčovat (datum narození, adresa, telefonní číslo). Heslo, které si zvolíte pro Instagram, nepoužívejte pro jiné účty.

Nastavení zabezpečení

Pro kontrolu nastavení zabezpečení vašeho instagramového účtu klikněte na Nastavení -> Zabezpečení. Pokud nemáte všechny níže zmíněné volby k dispozici, znamená to, že je Instagram zavádí postupně a budete je moct využít v budoucnu.

Skrze tuto funkcionalitu si můžete:

  • Změnit heslo
  • Zobrazit přihlašovací aktivitu – Zde uvidíte všechny lokality, ze kterých jste se kdy k vašemu instagramovému účtu přihlásili. Zeleně je označené místo, odkud jste stále aktivní. Pokud se vám zdá některé umístění podezřelé, klikněte na symbol tří teček a odhlaste se. Následně vás Instagram vyzve, jestli si nechcete z důvodu bezpečnosti změnit vaše heslo.
  • Vypínat a zapínat uložení přihlašovacích údajů do vašeho telefonu – Při vypnutí budete muset při každém přihlášení znovu zadávat uživatelské heslo a jméno.
  • Nastavit dvoufázové ověření

Dvoufázové ověření je velmi důležité nejen na Facebooku, ale i na Instagramu. Tato funkce vám pomůže lépe ochránit váš účet. Při každém podezřelém přihlášení nebo přihlášení na novém, nerozpoznaném zařízení, bude totiž vyžadováno kromě hesla i další potvrzení. Instagram vám pošle bezpečnostní kód k ověření nebo k tomu můžete využít aplikace třetích stran.

Pokud si chcete dvoufázové ověření aktivovat, klikněte na Nastavení –> Dvoufázové ověření. Následně vás Instagram vyzve, abyste si zvolili způsob zabezpečení pomocí SMS nebo autentifikační aplikace.

Při zvolení SMS musíte zadat šestimístný kód, který vám Instagram zašle. Po jeho vložení se dvoufázové ověření aktivuje a při každém podezřelém přihlášení nebo přihlášení z nového zařízení Instagram zažádá o zadání přihlašovacího kódu. V případě ztráty telefonu si uložte nebo opište kódy pro obnovení, které vám Instagram po aktivaci dvoufázového ověření automaticky vygeneruje.

K ověření můžete využít i autentifikační aplikace, jako je například Duo Mobile. Po zapnutí této volby aplikace vygeneruje kód, který zadáte a aktivujete si dvoufázové ověření. I zde při každém podezřelém přihlášení obdržíte nový kód.

Dalšími sekcemi zabezpečení jsou:

  • Přístup k datům – V této kategorii uvidíte základní informace o účtu, jako je datum založení, dřívější telefonní čísla, e-maily, základní údaje o spojení, profilových údajích, informace o interakcích se Stories, zájmy týkající se reklam a tak dále.
  • Stažení dat – Přes tuto funkci si můžete stáhnout kopii vámi sdíleného obsahu a zaslat si ho na vybraný e-mail.
  • Historie vyhledávání – Záznamy svých vyhledávacích aktivit si zde můžete vymazat.

Mimo tato základní nastavení zabezpečení byste měli respektovat všechny zásady komunity. Pokud zaznamenáte podezřelé chování, které by bylo spojeno se zneužíváním účtů, dat nebo fotografií, Instagram žádá všechny uživatele o nahlášení takového jednání.

Přečtěte si i další tipy k zabezpečení vašeho instagramového účtu. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak si zabezpečit účet i na Facebooku, přečtěte si náš manuál.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře