Jak správně zabezpečit heslo na Facebooku

19. 4. 2019Novinky

Facebook zveřejnil přehled, který ukazuje, jak pracuje s hesly uživatelů a jak je chrání. Jelikož mohou lidé hesla sdílet, opakovaně používat nebo může dojít k jejich odcizení, vytvořil Facebook bezpečnostní opatření, která pomáhají účty uživatelů chránit. Shrnul také důležité kroky, jak by uživatelé měli s hesly pracovat.

Jak Facebook chrání hesla uživatelů

V momentě, kdy se ukládá vaše heslo, nahradí Facebook na základě kryptografické šifry heslo v původní podobě náhodnými znaky. Díky této technice může ověřit, že se přihlašujete správným heslem, ale neukládá si ho v prostém textu.

  1. Detekce podezřelé aktivity – I když je heslo zadané správně, ale Facebook detekuje, že dochází k připojení z jiného zařízení než obvykle nebo z neobvyklé lokace, vyžaduje ověřovací otázku, aby zjistil, zda-li jste opravdu vlastníkem daného účtu.
  2. Výstrahy přihlášení – Uživatelé si mohou nastavit, aby jim v případě podezřelé aktivity přišlo od Facebooku upozornění.
  3. Odcizené přihlašovací údaje – Facebook pravidelně sleduje veřejně publikované databáze, které ukazují ukradené kombinace přihlašovacích údajů. Uživatelé často používají kombinaci e-mailu a hesla napříč různými službami. Pokud Facebook zjistí shodu, při novém přihlášení vás vyzve ke změně hesla.
  4. Bezpečnostní klíč – Facebook zavedl možnost registrace bezpečnostního klíče, který budete mít uložený na USB zařízení. Toto opatření je důležité pro novináře, politiky a další „rizikové“ uživatele.

Jak byste měli zabezpečit svůj účet

Facebook doporučuje několik kroků, pomocí kterých můžete zvýšit bezpečnost vašeho hesla:

  1. Změna hesla – Pokud nevíte, kde změnit vaše heslo, podívejte se na tyto odkazy pro Facebook a Instagram. Vyhněte se opakovanému používání hesel napříč různými službami.
  2. Typ hesla – Měli byste si zvolit silné a komplexní heslo. Obecná pravidla říkají, že by mělo být kombinací velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků.
  3. Bezpečnostní klíč a dvoufázové ověření – Pokud si nastavíte zmíněné možnosti, Facebook vás při přihlášení heslem požádá o bezpečnostní kód nebo o potvrzení bezpečnostního klíče. Ověří tak, že se jedná opravdu o váš účet.
Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře