Jak zkontrolovat nastavení soukromí na Facebooku

20. 4. 2018Novinky

V posledních týdnech dochází k mnohým úpravám nastavení na Facebooku a ochrana osobních údajů je žhavým tématem. Facebook začal přidávat nové nástroje pro ochranu soukromí. Všechny aktualizace nejsou ještě plně funkční, ale už jsme mohli zaznamenat několik změn, které vedou k jednodušší a efektnější obsluze soukromých údajů.

Ovládací prvky soukromí lze nejen jednodušše najít, ale i používat. Celé menu v mobilním telefonu je navrženo přehledněji od shora dolů, aby uživatel nemusel nastavení zdlouhavě vyhledávat a měl všechny položky dostupné z jednoho místa. 

Nové nastavení také nesdílí vaše údaje s aplikacemi. Nabízí možnost upravit, kdo na Facebooku může vidět aplikace a weby, které používáte, a také odebrat ty, které nechcete.

Pro porovnání staré menu vlevo a nové menu vpravo.

Nová nabídka menu disponuje s jasnějším vysvětlením, jak dané ovládací prvky soukromí fungují a usnadňuje porozumění každé jednotlivé sekce.

Co doporučuje samotný Facebook?

  • Zajistěte, aby byl váš účet bezpečnější. Do účtu můžete přidat další vrstvy ochrany, jako je dvoufaktorová autentizace. Pokud toto zabezpečení zapnete a někdo se pokusí přihlásit do vašeho účtu ze zařízení, které Facebook nepozná, budete vyzváni k potvrzení, zda jste to vy.
  • Zkontrolujte své osobní údaje. Můžete si překontrolovat, jaké údaje jste sdíleli, a v případě potřeby je smazat. Patří sem příspěvky, jež jste publikovali nebo na které jste reagovali, odeslané žádosti o přátelství a informace, které jste na Facebooku hledali.
  • Zkontrolujte reklamy, které vidíte. Můžete spravovat i informace, které Facebook používá k zobrazování reklam. Předvolby vysvětlují, jak reklamy fungují, a upřesňují další nastavení týkající se právě oblasti reklam. 
  • Spravujte, kdo uvidí vaše příspěvky a informace o profilu. Jste vlastníkem toho, co na Facebooku sdílíte. Můžete například spravovat, kdo vidí vaše příspěvky a informace, které se rozhodnete zahrnout do svého profilu.

Nástroje pro vyhledávání, stahování a mazání dat na Facebooku vždy existovaly, ale ne každý rozuměl tomu, co může a nemůže ovládat. Řada uživatelů nikdy pořádně dané možnosti a nastavení neprostudovala a až nyní se o ně začala zajímat. 

Facebook začal také lépe vysvětlovat, jaké údaje sbírá a používá. Zároveň podává uživatelům informace, které o nich má k dispozici. Přístup k vašim informacím je bezpečný nástroj, pomocí něhož můžete spravovat údaje, jako jsou příspěvky, reakce, komentáře a historie vyhledávání. Můžete vymazat cokoliv z časové osy nebo profilu, co už na Facebooku nechcete mít.

Facebook rovněž usnadňuje stahování dat, která jste v jeho prostředí sdíleli. Můžete si stáhnout statickou kopii a dokonce ji přesunout i na jinou službu. Ta zahrnuje fotografie, které jste nahráli, přidané kontakty do vašeho účtu, příspěvky na časové ose a další.

Facebook bude ve změnách a úpravách soukromí nadále pokračovat. Navrhuje aktualizace podmínek, jež zahrnují jeho závazky vůči uživatelům. Aktualizuje také zásady týkající se dat, aby byl schopen lépe vysvětlit, jaké údaje shromažďuje a jak je používá. Tyto aktualizace se vztahují k transparentnosti, nikoliv získání nových práv pro shromažďování, používání nebo sdílení dat. 

Při těchto změnách Facebook spolupracuje se zákonodárci a experty na ochranu osobních údajů. Opatření jsou nejlepší odpovědí, kterou může Facebook uživatelům poskytnout. 

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře