Live novinky: Poplatky za sledování, zvuk bez videa, ukládání do IGTV

11. 6. 2020Novinky

Facebook nedávno oznámil, že do živých vysílání vrací nástroj Live With. A postupně přidává další možnosti, kterými můžete okořenit své přenosy. Nelení ani Instagram, který rovněž přináší celou řadu videonovinek. Připravili jsme pro vás stručný přehled toho nejdůležitějšího.

Na Facebooku

Události na Facebooku budete moci označit pouze jako online eventy a integrovat je do Facebook Live, abyste je mohli přenášet svým hostům. V zájmu podpory malých a středních podniků chce Facebook zavést i možnost, aby si stránky mohly účtovat poplatky za přístup k událostem v živém vysílání. Přenášet půjde cokoliv od amatérských vystoupení po profesionální konference.

Zdroj: Facebook

Chcete-li založit dobročinnou sbírku a získat peníze pro dobré účely (typicky pro nějakou neziskovou organizaci), můžete k živým vysíláním přidat darovací tlačítko.

Facebook také usnadňuje přístup k živému videu, takže ho teď můžete sledovat nebo poslouchat odkudkoliv. Pokud máte omezené množství dat nebo slabý signál připojení, můžete poslouchat jen zvuk. Jestliže nemáte účet na Facebooku, většina live videí je teď k dispozici i na webu a některé stránky mohou dokonce sdílet bezplatné telefonní číslo, které vám umožní poslouchat zvuk vysílání z kteréhokoliv mobilního zařízení.

Nově můžete živě přenášet i hry z vašeho telefonu pomocí nové aplikace Facebook Gaming. Aplikace také umožňuje okamžité hraní her, sledování oblíbených streamerů nebo objevování nových herních skupin. Turnaje jsou pak další funkcionalitou pro vysílání her. Na jednom místě můžete vytvářet, hrát a sledovat soutěže. Turnaje jsou už dnes k dispozici na Facebooku a brzy přijdou i do aplikace Gaming.

Aby Facebook pomohl podpořit další z vašich oblíbených tvůrců, rozšiřuje systém hvězdiček na více stránek a více zemí. Jakmile si hvězdy koupíte, můžete je poslat tvůrcům, zatímco streamují. Za každou obdrženou hvězdu získají 1 cent.

Na Instagramu

Nyní můžete sledovat a komentovat živá videa z počítače. Vysílání si tak vychutnáte na velké obrazovce z domova i kanceláře.

Instagram zavádí také nové možnosti monetizace Instagram Live a divákům nabízí nový způsob, jak obdarovat své oblíbené streamery. Do komentářů budete moci přidat odznáčky srdce, které zakoupíte během vysílání na Instagramu. Těmito odznaky darujete peníze přímo streamerovi a odemknete další funkce, včetně umístění na seznam držitelů odznaků nebo přístupu ke zvláštnímu srdci. Proces je podobný jako u systému hvězdiček na Facebooku v rámci streamování her.

Zdroj: Instagram

Své živé vysílání si brzy budete moci také ukládat do IGTV, kde „vydrží“ déle než ve Stories, kde je limit stále jen 24 hodin. Ostatní tak vaše videa snáze najdou.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře