Meta přidává nové AR nástroje s pokročilejšími efekty

27. 4. 2022Novinky

Meta nabídne tvůrcům rozšířené reality více nástrojů pro tvorbu v rámci aplikace Spark AR. Těšit se můžete na interaktivní zvukové nástroje, vylepšené mapování hloubky, prolínání efektů a další.

První z nových nástrojů umožňuje pokročilejší integraci zvuku do efektů. To vám pomůže lépe zpracovat zvuk, snáze zkombinovat více audio zdrojů a vytvářet zábavné a bohatě vrstvené zvukové efekty. Jednodušeji tak můžete spojovat hlasové efekty, zvukové efekty a hudební stopy dohromady a okořenit jimi například videa Reels. Tyto nástroje jsou zatím k dispozici pouze pro Instagram.

V souvislosti s tím Meta vydala i dvě nové šablony s názvem Piano Project a Audio Visualizer, pomocí kterých můžete vytvářet vlastní efekty nebo testovat vaše zvukové nápady.

Zdroj: Meta

Meta také začlenila nové ovládací prvky hloubky. Nástroj Camera Depth Texture zjistí pomocí senzorů LiDAR relativní vzdálenost povrchů a objektů od fotoaparátu a extrahuje tato data jako texturu. Tato data pak můžete použít k vytvoření různých efektů, které reagují na hloubku, například k postprocessingu a světelným efektům.

Zdroj: Meta

V neposlední řadě pak Meta zavádí novou funkci okluze, která vám umožní lépe prolínat virtuální objekty s reálným prostorem. Pomocí okluze můžete virtuálním objektům dodat věrohodnější pocit prostoru tím, že je částečně zakryjete jinými objekty nebo je zcela skryjete ze zorného pole uživatele. Tento nástroj byl dříve dostupný pouze vybraným tvůrcům, ale teď ho budou mít k dispozici všichni bez výjimky.

Součástí aktualizace je také nová šablona s názvem Depth Color Overlay, kterou můžete použít k vytvoření barevného pulzního efektu podobného sonaru.

Všechny nové funkce jsou již dostupné v aplikaci Spark AR Studio do verze 136.

Podrobnosti se dozvíte v článku Mety. Přidat se můžete také do Facebook skupiny Spark AR Community, kde najdete více tipů a inspirace od dalších tvůrců rozšířené reality.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře