Strategie a plány Facebooku

30. 4. 2019Novinky

Mark Zuckerberg nedávno ve svém vyjádření nastínil, jakým směrem se bude Facebook vydávat ve svých strategiích v následujících měsících. Facebook plánuje především přidávat nové funkce zaměřené na zabezpečení soukromí, facebookové skupiny a posílání zpráv.

Facebook chce i nadále rozvíjet trend, kdy on sám a jeho aplikace Instagram, Messenger a WhatsApp pomáhají propojovat lidi nejen mezi rodinou a přáteli, ale i v rámci komunit. Proto bude pracovat na vylepšování nástrojů, které usnadňují komunikaci, spojují uživatele a chrání jejich bezpečí.

Zde je shrnutí hlavních plánů Facebooku:

1. Nástroje na zasílání zpráv

Facebook uvádí, že posílání soukromých zpráv, využívání Stories a malých facebookových skupin je nejrychleji rostoucí oblastí komunikace na platformě. Z tohoto důvodu se bude Facebook zaměřovat na nové nástroje, které vylepší jejich funkcionalitu.

Facebook uvažuje, že zavede „vypršení“ obsahu, jako je tomu u Stories, do více oblastí. U soukromého obsahu by měli uživatelé možnost nastavení, jestli má příspěvek nebo zpráva vypršet do měsíce či roku, nebo si budou moci volbu odstranění vypnout.

Facebook chce také omezit dobu, po kterou platforma ukládá meta-data pro zasílání zpráv. Tato data používá k provozování spamových a bezpečnostních systémů. Facebook chce shromažďovat i méně osobních údajů o uživatelích. Na těchto principech je postavený například WhatsApp od samého začátku.

2. Změna přístupu pro ukládání dat pro různé regiony

Facebook bude pečlivě vybírat místa, kde buduje svá datová centra a ukládá data uživatelů. Pro svá centra nebude vybírat země, kde zaznamenal hodně případů s porušováním lidských práv, hlavně ve spojitosti se soukromím nebo svobodou projevu.

3. End–to–end šifrování

Facebook hodlá vylepšovat zabezpečení platformy, aby se uživatelé cítili bezpečněji, a chce pracovat na svém vlastním online eco-systému. V něm chce ještě více využívat End–to–end šifrování, které chrání komunikaci mezi dvěma stranami před třetí stranou.

4. Interoperabilita

Interoperabilita je schopnost různých systémů vzájemně spolupracovat, poskytovat si služby a dosáhnout vzájemné součinnosti. V tomto smyslu je dalším cílem Facebooku umožnit uživatelům posílat zprávy skrze všechny jeho aplikace z jednoho místa. Nedávno například oznámil, že testuje nové komunikační prostředí v rámci hlavní mobilní aplikace. Spojení možností zasílání a přijímaní zpráv by uživatelům a firmám ušetřilo čas a zefektivnilo komunikaci a její procesy.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře