WhatsApp upravuje minimální věk uživatelů

2. 5. 2018Novinky

Těsně před uvedením nových evropských norem pro ochranu soukromí GDPR (nařízení o obecné ochraně osobních údajů), které vstoupí v platnost 25. května, změnil oblíbený komunikátor WhatsApp věkovou hranici pro evropské uživatele. Původní věkový limit 13 let se zvýší na 16 let.

WhatsApp pošle v následujících týdnech nové smluvní podmínky a zásady ochrany osobních údajů, kde požádá uživatele o potvrzení, že jsou starší 16 let. Rodič nebo opatrovník musí souhlasit s podmínkami pro děti mladší, než je uvedená věková hranice. WhatsApp upozorňuje, že touto aktualizací nebude mít žádná nová práva ke sběru osobních informací, ale úprava je pouhou reakcí na dané směrnice.

Facebook, který je mateřskou společností, rovněž upraví minimální věkovou politiku a plánuje požádat uživatele ve věku 13-15 let, aby jmenovali rodiče nebo poručníka, který jim může udělit svolení ke sdílení informací na sociální síti.

Před uvedením GDPR probíhá větší kontrola přístupu dětí k digitálním platformám a mnohé statistiky ukazují na potenciální nebezpečí toho, kolik času tráví děti s digitálními zařízeními. Platformy sociálních sítí mění své podmínky dle nových nařízení EU upravující minimální věk, kdy je možné získat přístup k osobním údajům dítěte bez souhlasu rodičů. V EU je hranice nastavena na 16 let a v USA 13 let.

Více informací o změnách věkové hranice na WhatsAppu naleznete zde.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře