Meta vyvíjí aplikaci zaměřenou na krátké textové aktualizace

14. 3. 2023Novinky

Meta chystá novou aplikaci, která bude zaměřena na sdílení krátkých textových příspěvků. Činí tak vzhledem k rostoucímu tlaku na nový přístup k sociálním sítím a také v souvislosti s nespokojeností mnoha uživatelů aplikace Twitter, u nichž chce využít příležitosti.

Aplikace, kterou Meta vyvíjí a která v současnosti nese název P92, bude decentralizovaná. Projekt bude údajně zahrnovat podporu pro decentralizovaný protokol sociálních sítí ActivityPub. To pro Metu představuje velký krok, protože právě Meta je z velké části důvodem, proč se dnes tolik prosazuje decentralizace, a to díky způsobu, jakým shromažďuje a kontroluje data uživatelů.

V nové aplikaci budou moci uživatelé a tvůrci sdílet krátké textové aktualizace. S největší pravděpodobností se tak bude jednat o alternativu Twitteru. Právě jeho uživatele se pokusí Meta oslovit, protože mnozí z nich nejsou spokojeni se současnými změnami, které se v aplikaci odehrávají, a hledají alternativy.

Z tohoto důvodu vznikla již celá řada sociálních sítí podobných Twitteru – od Mastodonu přes Post až po Spill, T2 a různé další. Všechny tyto alternativní platformy se snaží využít minulých zkušeností a zavést alternativní systémy moderování již od začátku, aby se vyhnuly komplikacím spojeným se zaujatostí a domnělou cenzurou. Zároveň se více prosazuje přenositelnost dat a možnost vzít si své informace s sebou na jiné platformy, pokud se tak uživatelé rozhodnou.

Meta chce činit podobně, a když k tomu přičteme fakt, že stále více lidí nyní komunikuje prostřednictvím přímých zpráv než prostřednictvím příspěvků ve feedech, dává smysl, že Meta tento přístup také zkoumá.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře