Facebook objasnil možnosti používání hudby ve videích

11. 8. 2020Novinky

Jak použít hudbu ve vašem video příspěvku, abyste neporušili autorská práva a Facebook vám ho nesmazal? To vysvětlují aktualizované zásady. Nově se týkají i živých vysílání na Facebooku a Instagramu.

Facebook zveřejnil sérii smluv, které uzavřel s hudebními vydavateli, už v roce 2018. Od té doby hledá cesty, jak integrovat hudbu do svých nástrojů. I dneska však uživatelé čelí výzvám, aby příspěvek s použitou písní smazali, neboť porušuje autorská práva.

Facebook proto vydal čtyři průvodce, které objasňují možnosti použití hudby na Facebooku a Instagramu. Co je třeba dobré vědět?

  • Na hudbu ve Stories nebo tradiční hudební vystoupení (například natáčení live koncertů) se žádná omezení nevztahují.
  • Čím více celých songů se ve vašem videu objeví, tím spíš vám ho Facebook omezí (vysílání může například přerušit, části videa ztišit nebo celé video smazat).
  • Doporučuje se přidávat kratší klipy.
  • Video by mělo obsahovat také vizuální prvek; natočené audio Facebook spíš nepodpoří.

Podle Facebooku se tyto zásady týkají živých i natočených videí a platí pro všechny typy účtů (stránky, osobní profily, ověřené i neověřené účty).

Pokud vám tedy Facebook někdy omezí příspěvek, do kterého jste přidali „cizí“ hudbu, budete vědět proč. Abyste se tomuto vyhnuli, Facebook doporučuje použít kolekci zvuků, která obsahuje i hudební klipy a písně, na které se autorská práva nevztahují.

Zdroj: Facebook

Facebook také přidal do live vysílání nové oznámení. To vás bude varovat, pokud používáte hudbu, na niž nemáte oprávnění.

Zdroj: Facebook

Nedávno přišel Facebook také s novým programem pro hudební vydavatele a autory, který je podpoří, aby zveřejňovali exkluzivní a nové videoklipy přímo na Facebooku.

Veškeré aktualizace a zásady pro používání hudby ve videích najdete blogu Facebooku i na blogu Instagramu.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře