WhatsApp zavádí nový katalog produktů pro malé firmy

25. 11. 2019NávodyNovinky

WhatsApp se opět o krůček přibližuje komerčnímu využití. Pokud máte variantu aplikace WhatsApp Business, budete v ní moci nově prezentovat vaše produkty nebo služby. Díky katalogu pod profilem tak zákazníci uvidí vaši aktuální nabídku.

Prvním krokem k používání nového nástroje je, mít nainstalovaný WhatsApp Business. Tato verze se liší od klasického WhatsAppu tím, že je určena firmám a zahrnuje mnoho funkcí navíc. Po vyplnění základních údajů a nastavení firemního účtu stačí přejít do Nastavení pro společnosti a vybrat Katalog. Následně se vám otevře okénko Přidat do katalogu, kde můžete začít tvořit prezentaci vašich produktů a služeb.

Postup nastavení katalogu je snadný:

  • Klikněte na Přidat obrázky, zde budete mít na výběr ze dvou možností. Fotografii můžete pořídit pomocí fotoaparátu telefonu, nebo ji vybrat z galerie.
  • Poté vyplňte název produktu nebo služby a její cenu. Položka ceny není povinná.
  • Třetí volbou je Více polí, kde můžete vyplnit popis, přidat odkaz webu a vložit kód produktu.
  • Po uložení produktu se vám pod profilem firmy zobrazí katalog s jednotlivými položkami, které můžete kdykoliv upravit nebo vymazat.

Katalog neslouží jen k prezentaci vaší nabídky, ale je velmi chytře propojený s dalšími funkcemi WhatsAppu. Když vás bude skrze aplikaci kontaktovat potenciální zákazník a bude chtít poradit s nabídkou, máte dvě možnosti využití:

  1. Přejdete do katalogu a u daného produktu kliknete na tlačítko Odeslat. Poté se vám zobrazí seznam všech WhatsApp kontaktů z vašeho telefonu a produkt z katalogu jim budete moci poslat.
  2. Nebo uvnitř konverzace vyberete +, jako když zasíláte fotografii/video, a mezi položkami uvidíte novou volbu Katalog. Vyberete produkt, který chcete sdílet a dáte Odeslat.

Zákazník obdrží fotografii, pod kterou bude možnost Zobrazit, a když na ni klikne, dostane se do vaší nabídky. Kterýkoliv uživatel si samozřejmě může katalog v profilu firemního WhatsAppu kdykoliv nezávazně prohlédnout.

Facebook začal katalog do WhatAppu zavádět v prvních zemích a postupně bude k dispozici globálně. Podívejte se, jestli se už objevil i ve vašem WhatsAppu, a neváhejte ho vyzkoušet. Bude pro vaši firmu velkým přínosem nejen z pohledu lepší prezentace produktů nebo služeb, ale hlavně vám usnadní komunikaci a WhatsApp se může stát vaším dalším prodejním nástrojem.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře