Slovníček pojmů

V polovině roku 2017 Mark Zuckerberg dal Facebooku novou misi: Give people the power to build community and bring the world closer together. Nasměroval tím pozornost miliard lidí po celém světě směrem k části platformy, která vlastně stála u zrodu celého fenoménu jménem Facebook. V seriálu o komunitách na Facebooku vás postupně provedeme tvorbou a správou skupin krok po kroku.

Slovníček důležitých pojmů:

Popis skupiny

Základní popis a mise vaší komunity, ideální prostor pro nastavení pravidel a sdělení základních informací o vaší skupině a proč by se měli ostatní přidat.

Typ skupiny

Zvolte typ skupiny, který co nejvíce odpovídá typu vaší komunity.

Diskuse a newsfeed skupiny

Tento prostor je určen pro veškerý obsah a komunikace ve skupině. Pokud vás něco zaujalo, obsah můžete vyhledat pomocí funkce vyhledávání ve skupině.

Členové skupiny

V sekci členové skupiny můžete vidět rozlišení na administrátorsko-moderátorskou část a členskou základnu. Kdykoliv můžete udělat vašeho člena moderátorem. Ideální pomůckou je pak nahlédnutí do statistik členů nebo notifikace ve formě označení např. “Expert na začátek konverzací”

Události skupiny

Klíčem k propojení skupiny s reálným světem je pravidelné setkávání. K tomu u skupin tak jako všude jinde na Facebooku slouží funkce událostí.
Tip: Zeptejte se členů svých komunit, jaký typ setkání je pro ně nejpříjemnější.

Moderace skupiny

V této sekci najdeme několik užitečných funkcí:

  • Naplánované příspěvky
    Tak jako jinde na Facebooku lze příspěvky naplánovat a tím zajistit např. 100% plnění edičního plánu
  • Žádosti o členství
    Pokud v nastavení skupiny zadáte možnost dotazování se členů na důvod zájmu o skupinu, můžete snadno filtrovat mezi žádostmi a do skupiny dostat relevantní publikum
  • Upozornění na schválení
    Zde si zvolíte možnost, zda dostávat/nedostávat upozornění na žádosti o členství. Žádosti budou viditelné pouze v Žádostech o členství v administrátorských nástrojích.
  • Pravidla
    V této sekci máte možnost definovat až 10 pravidel fungování komunity. Další možností je pak zařazení pravidel přímo do popisu skupiny nebo využití možnosti tzv. Announcementu (Oznámení skupiny) – což je prakticky příspěvek, který vaši členové vidí v horní části výpisu newsfeedu.
  • Členy nahlášený obsah
    Když nějaký člen nahlásí příspěvek, příběh nebo komentář, uvidíte ho v této sekci ke kontrole. Příspěvky můžete ponechat nebo odstranit. Popřípadě můžete člena, který je přidal, ztišit, odebrat nebo zablokovat.
  • Automaticky označené Facebookem
    Zde uvidíte příspěvky, komentáře a příběhy, u kterých je možné, že porušují zásady komunity Facebooku. Takto označené příspěvky se ve vaší skupině nezobrazují. Můžete je schválit nebo odstranit. Popřípadě ztišit, odebrat nebo zablokovat členy, kteří je přidali. Pokud budete označený obsah ignorovat, tak se za 30 dnů trvale odstraní.