Facebook omezí politický obsah ve feedu

11. 2. 2021Novinky

Facebook zahájil nový test, ve kterém plánuje omezit zobrazování politického obsahu v News Feedu. Chce tak zabránit dopadům přemíry rozporuplných diskusí u politických příspěvků, které vedou k nezájmu až odcházení uživatelů.

Tímto krokem vychází Facebook ze zpětné vazby uživatelů, kteří netouží mít zaplavený feed příspěvky s politickými rozbroji, ale naopak chtějí vidět témata, která je skutečně zajímají. Facebook proto začne testovat nový přístup k tomuto obsahu a zkoušet bude i jeho možné hodnocení z hlediska engagementu.

Jako první dočasně sníží distribuci politického obsahu v News Feedu. Facebook však upozorňuje, že určitě nemá v plánu politický obsah z platformy zcela odstraňovat. Cílem je vyváženost – aby na jedné straně měli lidé možnost tento obsah najít a reagovat na něj a zároveň aby zůstal zachovaný respekt k tomu, co chtějí v News Feedu vidět primárně.

Tato změna je pro Facebook významným krokem, protože dosud bylo možné (a dokonce žádoucí), aby takovýto rozporuplný obsah na platformě koloval. Generuje totiž vysokou míru angažovanosti a tím pádem větší dosah, který opět podněcuje k dalším komentářům, reakcím a sdílení. Na tomto principu je postavený algoritmus News Feedu.

Facebook sice vyžaduje aktivní zapojení uživatelů, ale nikoliv na úkor celkového využití platformy. Pokud se tato skutečnost dostává do nerovnováhy a kvůli častějším kontroverzním politickým debatám se na Facebook přihlašuje stále méně lidí, je na čase s tím něco udělat. Spokojení uživatelé jsou totiž pro Facebook stále na prvním místě.

Pokud test ukáže, že lidé více a častěji reagují na Facebooku i v pozitivním smyslu, zavede tuto změnu globálně.

Podrobnosti se dozvíte na blogu Facebooku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře