Facebook sloučí WhatsApp, Instagram a Facebook Messenger

29. 1. 2019Novinky

Komunikátory, které spadají do facebookové rodiny, čeká velká změna. Sloučí se totiž pod jednu technologickou infrastrukturu.

Facebook Messenger, Instagram Messenger a WhatsApp dnes využívá dohromady víc než 2,6 miliard lidí po celém světě. Všechny komunikátory budou nadále fungovat jako samostatné aplikace, ovšem jejich technologická „střeva“ se vzájemně integrují a sjednotí. Díky tomu získá Facebook lepší kontrolu, co se týče otázek bezpečnosti a soukromí, a uživatelé budou moci posílat zprávy napříč platformami.

Facebook chce také zpřísnit takzvané end-to-end šifrování aplikací, které chrání zprávy tak, aby se k nim nedostal nikdo jiný než účastníci konverzace. Facebook rovněž bere v potaz, že lidé chtějí rychlé, jednoduché, důvěryhodné a soukromé posílání zpráv.

Integrací tří komunikátorů pod jednu infrastrukturu chce Facebook docílit toho, aby všichni uživatelé zůstali v rámci jeho ekosystému a netříštil se jejich zájem nebo pozornost do dalších aplikací. Facebook předpokládá, že pokud lidé budou moci více a častěji interagovat s jeho aplikacemi, bude moci také zvýšit svůj reklamní business nebo přidat nové služby, které inzerentům generují peníze.

Plán integrace také přináší otázku ohledně soukromí – jak to bude se sdílením uživatelských dat mezi aplikacemi. WhatsApp totiž při registraci aktuálně požaduje pouze telefonní číslo, kdežto Facebok a Instagram Messenger prověřuje pravou identitu uživatele podle informací na Facebooku.

Plán integrace komunikátorů je zatím v rané fázi a jeho dokončení se očekává na konci letošního nebo začátku příštího roku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře