Facebook testuje nový design stránek v aplikaci

29. 7. 2020Novinky

Facebook testuje nový formát stránek v mobilní aplikaci. Nový design přinese několik změn a úprav. Zdůrazní se například základní detaily stránky, zvýrazní počet sledujících, naopak zmizí tlačítko To se mi líbí.

Jak můžete vidět na obrázku níže (vlevo současná podoba a vpravo nová), nový layout zahrne větší centrální profilovou fotku, krátký popisek pod názvem a širší prostor pro klíčové detaily stránky.

Největší změnou je odstranění hlavního tlačítka s výzvou To se mi líbí. Místo něj bude v aplikaci dominantou modré tlačítko Sledovat. Zobrazovat se nebude ani počet fanoušků. Naopak se zvýrazní celkový počet sledujících.

Zdroj: Facebook

Tato změna dává ve skutečnosti velký smysl. Lidé, kteří dali stránce To se mi líbí, se automaticky stávají sledujícími. Řada z nich se ovšem v určité fázi rozhodne stránku přestat sledovat a obsah, který stránka publikuje, se jim už dále nezobrazuje. Sledující naopak většinu z aktualizací vidí. Proto je logičtější zobrazit počet lidí, kteří jsou pro stránky v tomto ohledu relevantnější a „hodnotnější“ než fanoušci.

To ovšem neznamená, že by počet fanoušků nesloužil žádnému účelu. Facebook ho bude používat dál jako indikátor popularity a relevance stránky, což bude mít určitý dopad na dosah v rámci jeho algoritmu.

Nový design stránek také zahrne pár změn týkajících se správců a systému, díky kterým bude stránku snazší spravovat. Jednodušší bude například přepnutí mezi osobním profilem a firemní stránkou. Komentovat a reagovat tak půjde na pár kliknutí. Zjednoduší se i způsob přiřazování a správy přístupových oprávnění na základě specifických prvků stránky.

Zdroj: Facebook

Facebook zatím nový formát testuje na malé skupince stránek. Časem ho chce rozšířit na větší okruh. Pokud se bude týkat i vás, dostanete v aplikaci upozornění.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře