Facebook zavádí novou sekci Tributes pro zvěčněné účty

8. 4. 2019Novinky

Facebook představil novou funkci pro zvěčněné účty, která umožní uživatelům zanechat zprávy ve speciální sekci zvané Tributes. Facebook chce dát rodině a přátelům prostor vyjádřit zesnulým poctu a možnost na ně pravidelně vzpomínat.

Každý uživatel Facebooku si může dopředu zvolit, co se stane s jeho účtem v případě úmrtí. Možnosti jsou dvě. Můžete si zvolit pověřenou osobu, která bude po vašem odchodu profil spravovat, nebo si nechat účet z Facebooku natrvalo odstranit. Pokud člen rodiny nebo blízký přítel oznámí Facebooku, že uživatel zemřel, jeho zásadou je účet převést na zvěčněný. Jedná se o speciální typ profilu, který mohou spravovat jen pověřené osoby.

Pravidla zvěčněného účtu:

  • Vedle jména zesnulého člověka se zobrazí slovo „Vzpomínáme“.
  • Publikovaný obsah zůstane viditelný jen pro okruh uživatelů, se kterým ho zesnulý sdílel.
  • Možnost sdílení v minulosti publikovaného obsahu zesnulým je závislá na nastavení soukromí daného účtu.
  • Ke zvěčněnému účtu se nedá přihlásit, přístup k němu mají v omezené formě jen pověřené osoby.

Pověřená osoba má právo starat se o zvěčněný účet v omezené formě. Může aktualizovat profilovou a úvodní fotografii, připnout na profil památeční příspěvek a přijímat přátelství. Nemůže číst soukromé zprávy nebo sama přidávat a odebírat přátele.

Rodina a blízcí přátelé mohou také požádat o odebrání účtu svého zesnulého blízkého z Facebooku.

Pokud má zvěčněný účet aktivní Tributes, Facebook automaticky přesune příspěvky od přátel umístěné na jeho Timeline ode dne zvěčnění právě do této sekce a oddělí je od klasické časové osy profilu. Pověřené osoby budou mít do prostředí Tributes přístup. Budou moci nastavovat, kdo tyto příspěvky vidí, mazat je nebo odstraňovat tagy na zesnulou osobu.

Rodina a přátelé mohou do této sekce psát příběhy, připomínat narozeniny a sdílet další vzpomínky na zesnulého.

K sekci Tributes nemají ještě přístup všichni uživatelé, ale Facebook ji bude postupně zavádět. Ověřte si, jestli máte Tributes aktivní.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře