Meta spustila textovou aplikaci Threads

7. 7. 2023Novinky

Nová aplikace Meta Threads zaměřená na krátké textové aktualizace je tady. Nyní je tak konečně jasné, jak aplikace vypadá a funguje. Meta se také podělila o to, jaké další funkce se na nové platformě brzy objeví.

Poprvé o ní dala Meta vědět letos v březnu. V dubnu získala první obrysy. Přijít na svět měla v červnu, kdy ještě nebylo úplně jisté, jak se bude jmenovat. Nyní je konečně dostupná (zatím bohužel mimo EU) a nese název Threads.

Jak aplikace vypadá?

Aplikaci Threads vytvořil tým Instagramu pro sdílení textu. Ať už jste tvůrce, nebo příležitostný uživatel, Threads nabízí nový, samostatný prostor pro aktualizace v reálném čase a veřejné konverzace.

Rozvržení aplikace je čisté a jednoduché a obsahuje všechny základní funkce, které můžete znát už z Twitteru, pro který se stala novou konkurencí.

Jak aplikace funguje?

Začít s Threads je snadné. Stačí se přihlásit pomocí svého instagramového účtu. Vaše uživatelské jméno a ověření se přenese. Profil na Threads si pak můžete libovolně přizpůsobit.

Zdroj: Meta

V aplikace je podobně jako na jiných platformách k dispozici hlavní kanál příspěvků, kam můžete vkládat vaše aktualizace. Příspěvky mohou být dlouhé až 500 znaků a mohou obsahovat odkazy, fotografie a videa o délce až 5 minut. Každou aktualizaci můžete lajkovat, repostovat a odpovídat na ni.

Zdroj: Meta

Stejně jako na Instagramu můžete i v Threads sledovat přátele a tvůrce a spojovat se s nimi.

Zdroj: Meta

V Threads si můžete také nastavit, kdo vás může v příspěvcích zmiňovat nebo vám odpovídat. Můžete přidat skrytá slova, a filtrovat tak odpovědi na vaše vlákna, která tato vybraná slova obsahují.

Zdroj: Meta

Kliknutím na ikonu tří teček pak můžete daný profil zrušit, zablokovat, omezit nebo nahlásit. Všechny profily, které jste zablokovali na Instagramu, se automaticky zablokují i v Threads.

Co se týče ovládacích prvků, při spuštění můžete omezit odpovědi na každý příspěvek buď na profily, které sledujete, nebo pouze na ty, které jsou ve vlákně zmíněny. Anebo je můžete sdílet veřejně, kde k nim bude mít přístup kdokoliv.

Meta také přenáší spoustu ovládacích prvků z Instagramu, takže bude k dispozici řada nástrojů pro správu obsahu, které již znáte.

Pokud jde o rozšířené funkce, aplikace Threads umožňuje jednoduché přepínání mezi světlým a tmavým režimem, a to kliknutím na ikonu Threads v horní části obrazovky.

Co se týče řazení příspěvků, zatím neexistuje algoritmus, který příspěvky řadí a zároveň se snaží zvýraznit doporučený obsah od účtů, které nesledujete.

Co se chystá?

Meta pracuje na tom, aby aplikace Threads byla kompatibilní s protokolem ActivityPub. Díky tomu by byla interoperabilní s dalšími aplikacemi, které rovněž podporují protokol ActivityPub, například Mastodon a WordPress.

Meta brzy přidá také řadu nových funkcí, které vám pomohou objevovat vlákna a tvůrce, kteří vás zajímají. Chystá také vylepšená doporučení ve feedu a robustnější funkce vyhledávání, které usnadní sledování témat a trendů v reálném čase.

K dispozici by měly být také hlasové poznámky či možnost označování fotografií. Zvažují se i reakce na příspěvky.

Hashtagy nejsou v současné době aktivní, ale časem by rovněž měly být k dispozici.

Meta také přemýšlí nad tím, jak přesně by měla označovat různé funkce a příspěvky (například repostované příspěvky se zřejmě budou nazývat re-threads). Pro větší přehlednost a rychlejší seznámení s platformou proto zveřejnila stručný slovníček Threads, který by měl celé názvosloví ozřejmit.

Dostupnost

Aplikace Threads je zatím dostupná ve více než 100 zemích pro iOS a Android. EU mezi nimi zatím není. Lidé v těchto zemích si ji mohou stáhnout z Apple App Store a Google Play Store.

O tom, že nová aplikace uživatele láká, svědčí i fakt, že za méně než den po spuštění nasbírala již 48 milionů uživatelů.

Více se o aplikaci dozvíte na blogu Mety.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře