Meta spustí textovou aplikaci v červnu

24. 5. 2023Novinky

Spuštění aplikace zaměřené na krátké textové příspěvky se blíží. Meta ji údajně plánuje vypustit do světa v příštím měsíci. V současnosti informuje vybrané tvůrce, jak bude aplikace fungovat.

Aplikaci, která nese předběžný název Barcelona, představila Meta letos v březnu. V dubnu pak odhalila první obrysy a nastínila základní parametry. Nyní Meta obesílá vybrané tvůrce, aby je s aplikací seznámila a ukázala jim, jak bude fungovat.

Aplikace Barcelona vychází z Instagramu, sama Meta ji nazvala „Instagramem pro vaše myšlenky“. Jedná se v podstatě o zjednodušenou verzi Twitteru, která je více přizpůsobena chatu.

To je záměr, protože se v poslední době stále více konverzací na Instagramu přesouvá do přímých zpráv, přičemž hlavní feed se stal místem pro objevování obsahu. Uživatelé se totiž odklánějí od veřejné aktivity zveřejňování příspěvků.

Nová samostatná aplikace je navržena jako obří skupinový chat, do kterého se může kdokoliv zapojit. Což je v konceptu podobné Twitteru, ale s větším příklonem k Instagramu.

Jak to tedy bude fungovat?

Do aplikace se budete moci přihlásit pomocí vašich přihlašovacích údajů na Instagramu. Zároveň bude možné synchronizovat stávající sledující. Z Instagramu se také přenese vaše bio a ověření.

Zveřejnit budete moci textové aktualizace o délce až 500 znaků a budete moci přidávat odkazy, fotografie a videa o délce až 5 minut. Kromě odpovídání na příspěvky přímo ve streamu bude možné také lajkovat a repostovat.

Aplikace bude mít ovládací prvky pro tvůrce a bezpečnostní funkce účtu. Můžete kontrolovat odpovědi, zmínky a snadno blokovat nebo hlásit spam. Do aplikace se přenesou také účty, které jste na Instagramu zablokovali. K dispozici bude dvoufaktorové ověřování. A budou zde platit stejné zásady komunity jako na Instagramu.

Nová aplikace je postavena na decentralizovaném backendu, což je první pokus Mety o vybudování decentralizované sítě. Díky němu bude váš profil kompatibilní s jinými decentralizovanými systémy. To vám umožní oslovit nové publikum bez práce navíc. Pro tvůrce to znamená, že je mohou platformy doporučovat lidem, kteří je ještě nesledují.

Meta se tímto chce lépe přizpůsobit vyvíjejícím se trendům v používání sociálních sítí a zároveň experimentovat s decentralizací a schopností otevřenějšího systému lépe sloužit uživatelům.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře