Nový AI systém umí určit přesnost referenčních odkazů

1. 9. 2022Novinky

Meta spustila nový model umělé inteligence, který je schopný automaticky skenovat stovky tisíc citací webových stránek najednou. Díky tomu dokáže ověřit, zda skutečně podporují tvrzení, která sdílíte na své stránce.

Nový systém Sphere dokáže prohledat například stránku Wikipedie a najít v textu podpůrné odkazy. Poté porovná, zda odkazované stránky skutečně podporují tvrzení uvedená v původním příspěvku.

Tento proces vás upozorní na sporné citace a umožní vyhodnotit případy, u nichž je největší pravděpodobnost, že jsou chybné, aniž byste museli procházet tisíce správně citovaných výroků. Pokud nástroj vyhodnotí, že se citace zdá být irelevantní, navrhne použitelnější zdroj a dokonce upozorní na konkrétní pasáž, která tvrzení podporuje.

Jedná se tedy v podstatě o opatření pro dvojitou kontrolu odkazů. Momentálně se zaměřuje pouze na Wikipedii, protože je to jeden z nejčastěji odkazovaných zdrojů znalostí na internetu. Wikipedie obsahuje zhruba 6,5 milionu článků a bývá výchozím zdrojem při hledání informací pro výzkum, podkladů nebo odpovědí na otázky týkající se popkultury. Časem by se nástroj mohl rozšířit na veškeré webové stránky a referenční odkazy.

A právě v tom spočívá jeho přínos. Podle Mety by mohl mít ještě větší hodnotu jako nástroj SEO, protože by mohl odhalit a upozornit majitele webových stránek na nefunkční nebo chybné odkazy a díky tomu pomohl zajistit lepší mapování dat pro kontextové porovnání relevantních dotazů.

Model Sphere a jeho soubor dat o 134 milionech webových stránek je nyní k dispozici jako open-source. Více informací si můžete přečíst zde.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře