Facebook pixel nám sáhne do metadat

1. 6. 2017Novinky

Facebook odstartoval největší update svého pixelu od smrti toho původního, konverzního. První náznaky zatím slibují hodně, a to hlavně drobným inzerentům a středně velkým agenturám.

Představte si svět, ve kterém nasadíte jednoduše pouze jeden kód facebookového pixelu do hlavičky webu a můžete rovnou spouštět kampaně s dynamickým remarketingem. Nebudete mít žádné starosti s nasazováním různých standardních událostí na jednotlivé kroky nákupního procesu. Z toho vyplyne kratší jednání s dodavatelem klienta nebo s technickou podporou. A pokud to děláte sami, ušetříte si námahu.

V takovém světě bych chtěl žít. A možná se mi to splní. Někteří z vás jste si všimli, že kromě událostí, které jste na svém e-shopu sami nastavili, hlásí Pixel Helper výskyt dalších eventů.

Pixel Update

Nás to zarazilo. Obrátili jsme se proto na podporu Facebooku s žádostí o objasnění. Kromě frází o neustálém vylepšování služeb naznačili, že k informacím, které nyní odesíláte prostřednictvím pixelových událostí, přidá další. Ty si bude tahat sám z meta tagů na vašem webu.

SubscribeButtonClick

Jak naznačuje i název jednoho z nových eventů, půjde především o informace o kliknutích na tlačítka. Tyto údaje hodlá nyní Facebook využívat pro získání kontextu pro optimalizační algoritmy. Dle mého názoru by ale od něj bylo neuvážené, kdyby možnost využít těchto dat nezpřístupnil časem i jejich vlastníkům, tedy vám.

Současnou implementaci to neovlivní

„To zní skvěle, takže to se už nemám pouštět do další implementace postaru,“ si teď nejspíš říkáte. To by se vám líbilo! Na to si ještě chvilku nechte zajít chuť. Jak je psáno výše, v Business Manageru nějaký čas ještě určitě bude chybět odpovídající rozhraní pro obsluhu nových částí pixelu.

Doba, kterou Facebook potřebuje k naprostému vyrolování novinky, kolísá většinou v mezích nižších jednotek měsíců. Nikdo vám nezaručí, že pokud jste mezi prvními zpozorovali změnu v pixelu na webu, budete mezi prvními i v Business Manageru. Takže toto mezičasí může být opravdu dlouhé.

Pokud byste ho chtěli překlenout svépomocí, napřímo přes API, narazíte na to, že dokumentace je ještě příliš strohá. Dozvíte se tam pouze, jak toto odesílání metadat zneaktivnit.

Komu ku prospěchu?

Cui bono? Nyní z toho profituje pouze Facebook, protože získává ještě více dat. Každopádně, až a jestli to celé bude skutečnost, budou z toho mít radost i malé a střední agentury. Výrazně jim to rozšíří trh směrem k menším firmám, u kterých z rozličných důvodů nebyla možnost jemnější práce s vlastními pixelovými událostmi.

Pokud bych měl uvést několik nejčastějších důvodů, z praxe mě napadají například:

  • náročnost implementace vzhledem k předpokládanému profitu,
  • nedostatečná znalost u menších inzerentů,
  • nedostatečné kapacity na straně poskytovatele webového řešení.

Nechejme se překvapit, jak to bude. Částečným řešením výše zmíněných neduhů je v současnosti například využití Google Tag Manageru.  Od nedávné doby naleznete možnost implementace pixelu pomocí GTM a několika dalších nástrojů třetích stran přímo v Business Manageru. Jakmile update pixelu bude mít Facebook hotový se vším všudy, odpadne nutnost tohoto mezikroku. V očích Facebooku je to totiž pochopitelně nechtěný úkrok do infrastruktury hlavního rivala, bez nějž bude reklamní proces, od implementace měřicích kódů po vyhodnocení, zcela na jeho půdě a tím pádem konzistentnější.

Na závěr už jen krátce připomenu nedávný vývoj facebookových měřicích kódů. Staré pixely (dříve byly dva – konverzní a pro tvorbu publik) jsou už prehistorická záležitost a pokud nevíte přesně, co znamenají, vůbec se tím už nezatěžujte. Pokud je ještě někde máte, už vám nefungují, a pokud vám váš pixel funguje, máte nasazený ten správný.

V Business Factory jsem si na velkých klientech vyzkoušel všechny aspekty facebookové propagace. Zaujaly mě především možnosti dynamické tvorby, automatizace a chytrého vyhodnocování. V oblasti reklamy a onlinu pracuji od roku 2012, předtím jsem dobýval svůj denní chléb v mediální sféře. Zlatá vejce snášená datovou slepicí sklízím s týmem v projektu Arbitreo.com.

Komentáře