Novinky v live videu: Vysílání přes web, více správců, trvalý odkaz

15. 1. 2017Novinky

Facebook zavádí nové atraktivní prvky pro live vysílání stránek, které potěší marketéry i diváky. Mimo jiné se můžete těšit na živý přenos z webového prohlížeče, možnost vysílajících připnout komentář, usnadnění přístupu k živému vysílání pomocí trvalého odkazu na stránce nebo udělení práv k vysílání dalším lidem.

Živé vysílání má Facebook rád. Důkazem je i nedávná zpráva o chystaném živém přenosu zvukového obsahu Live Audio, kterého bychom se měli dočkat co nevidět. Nyní oznámil další novinky, které rozšíří možnosti marketérů i zážitky uživatelů.

Vysílání z webu

Nově bude možné vytvářet živá videa i přes webové prohlížeče. Doteď to umožňovala pouze aplikace na mobilu nebo aplikace pro PC. Stačí mít nainstalovanou webkameru. Možnost zahájit živé vysílání najdete přímo na vaší facebookové stránce tam, kde běžně vkládáte příspěvky.

Snímek-obrazovky-2017-01-13-v-16.54

 

Live Contributor

Dříve také platilo, že pokud jste chtěli vysílat živě, museli jste být správcem dané stránky. To ale ztěžovalo práci marketingovému či redakčnímu týmu o více lidech, kteří měli video obsah na starosti. Dnes se Facebook umoudřil a umožňuje adminům, aby stanovili více osob, které mohou vytvářet živá videa na stránce. Nová role se jmenuje „Live Contributor“ a její kompetence budou limitované jen a pouze na live vysílání, takže se nemusíte obávat, že by vám zasahovali do ostatní správy stránky.

bild_in_iphone

Připnutí komentáře

Facebook dále umožní tvůrcům živého vysílání připnout na spodní stranu videa komentář. Během přenosu totiž diváci komentují dění na obrazovce o sto šest a Facebook dokonce zjistil, že u live videí přibývají komentáře až 10x více než u běžných spotů. Připnuté komentáře vysílajících by měly video obsah více personalizovat a zvýraznit specifické komentáře pro diváky.

Trvalý odkaz videa

Facebook rovněž urychlí přístup k vysílání. K tomu by měl dopomoci trvalý odkaz, který diváky zavede přímo na video obsah dané stránky. Dostupný bude ve formátu facebook.com/pagename/videos. Pod tímto odkazem najdete jak právě probíhající vysílání, tak již ukončená živá videa a běžná videa v knihovně stránky.

Crosspostování videí

Vítanou novinkou je i možnost crosspostovat záznam živého vysílání na různých stránkách ve stejnou dobu.

Přehledy videí u profilů

V následujících týdnech se aktualizací dočkají také osobní profily, kterým přibudou metriky zveřejněných videí. Podmínkou ale je, abyste měli více než 5 tisíc sledujících. Tuto funkcionalitu ocení tedy především veřejně známé osobnosti. K nahlédnutí budou statistiky živých i běžných videí, které zahrnou celkové zhlédnutí videa v minutách, počet zhlédnutí a míru zaujetí (Reactions, komentáře a sdílení). Kromě toho uvidíte také celkový přehled všech vašich videí zveřejněných na profilu v časové periodě 7, 30 a 60 dnů, a to včetně celkového počtu zveřejněných spotů, engagementu, počtu zhlédnutí a počtu sledujících. Tyto přehledy budou zároveň k dispozici na aplikaci Mentions.

profileinsights_marketing_final

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře