Facebook omezí, kdo může vysílat živě

11. 4. 2019Novinky

Facebook se rozhodl omezit živé vysílání. Začne totiž posuzovat uživatele, kterým live video zakáže. Chce tím zabránit pořizování a šíření násilného obsahu.

Facebook tak reaguje na nedávný teroristický útok v novozélandském městě Christchurch, kdy útočník použil při své „akci“ Facebook Live a přenášel své řádění živě. Není to však ojedinělý případ. Pomocí živého facebookového videa se nesdílí jen zajímavé události, ale také sexuální obsah, násilí, sebevraždy nebo dokonce vraždy.

Facebook ví, že se toto na jeho platformě děje. Problém ale je, že zatím nenašel způsob, jak by kontroloval, co se právě vysílá. Zatímco věnoval úsilí vývoji systému umělé inteligence, který by zabránil dalšímu sdílení tohoto materiálu, nedokázal ještě najít bezpečnostní systém, který by tento problém vyřešil preventivně přímo u jeho zdroje.

Proto teď začíná diskutovat o možných restrikcích, kdo může a nemůže na platformě vysílat živě. Posuzovat bude faktory, jako je například předchozí porušení standardů komunity. Kromě toho investuje do průzkumu, jak vytvořit lepší technologii, která by rychle identifikovala upravené verze násilných videí a obrázků a bránila lidem ve sdílení. Právě sdílení je pro tento typ obsahu největším nebezpečím.

Už dnes Facebook využívá nástroje umělé inteligence, které má k dispozici. Pomocí nich vyhledává a odstraňuje skupiny podporující a šířící nenávist.

Přečtěte si vyjádření Facebooku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře