Facebook testuje nové mapy ve funkci Přátelé v okolí a nástroje pro Stories

1. 11. 2018Novinky

První aktualizace se týká nástroje Přátelé v okolí. Facebook ho spustil před čtyřmi lety, ale jeho podoba nebyla uživatelsky příjemná. Proto Facebook testuje možnou integraci mapy, která by sloužila k přehlednějšímu vyhledávání přátel v lokalitě. Dalšími novinkami jsou nástroje, které mají za úkol podpořit Facebook Stories.

Přátelé v okolí

Nástroj umožňuje sdílet vaši polohu s facebookovými přáteli. Pokud se chcete na funkci podívat, stačí si ze seznamu nástrojů pod vaším profilem najít „Přátelé v okolí“.

Zde si můžete ověřit, jestli máte funkci zapnutou a případně si ji aktivovat. Následně se vám zobrazí přátelé, kteří tohoto nástroje využívají, a uvidíte, v jaké vzdálenosti se od vás nacházejí. Přátelé v okolí mají podporovat případná osobní setkání.


Přidání mapy by zjednodušilo samotné vyhledávání přátel. Testovací verze ukazuje, že se na mapě zobrazí města a jejich okolí, ve kterých se zrovna vyskytují vaši přátelé. Podmínkou jsou samozřejmě zapnuté lokalizační služby.

Mapu s přáteli v okolí Facebook testuje i pro Stories, kde by si uživatelé mohli zobrazovat příběhy přátel nebo veřejné Stories právě podle lokality. Podobná funkce existuje i v konkurenčním Snapchatu.

Novinky ve Facebook Stories

Nové nástroje Facebook Stories, které sociální síť v současné době vyvíjí, mají uživatelům přinést více zábavy.

Prvním z nich je Pet Talent Show. Lidé rádi sdílejí videa svých mazlíčků a videa se zvířaty jsou obecně velmi populární. Jakou podobu bude funkce mít, není zatím zřejmé.

Dalšími testovanými prvky jsou nové samolepky Stickers:

  • Samolepka GIF
  • Ratingový štítek
  • Samolepka Message Me
  • Samolepka Odeslat selfie
  • Přidávání popisků
  • Tagování přátel, přihlášení do Stories

V Instagramu se osvědčilo, že uživatelé rádi používají nástroje samolepek. Mohou tak vytvářet kreativní příspěvky a učinit je zajímavějšími.

Statistiky Facebook Stories se v posledních měsících zlepšují. Facebook ohlásil, že Facebook a Messenger Stories vidí denně 300 miliónů aktivních uživatelů.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře