Facebook vypne vlastní výzvy pro sdílení a některá rozhraní API

8. 5. 2018Novinky

Facebook a Instagram oznámily nové úpravy, které vylepšují ochranu dat uživatelů. Jedná se o vypnutí 12 rozhraní API a další změny, které mají zabránit vývojářům využívat data bez výslovného svolení uživatelů. Část změn vešla již v platnost a další budou závazné od 1. srpna 2018.

Co to přesně znamená? Vývojáři budou muset začít používat standardizované dialogové okno pro sdílení a požádat o možnost publikování na News Feedu v zastoupení uživatele. Už nebudou moci používat publish_actions API, pomocí něhož mohli vytvořit vlastní výzvu pro sdílení a extrahovat tak data uživatelů bez jejich svolení.

Toto oprávnění umožnilo aplikacím přístup k publikování příspěvků na Facebooku jako přihlášený uživatel. Aplikace vytvořené od 24. dubna 2018 nebudou mít k tomuto oprávnění přístup. Vývojáři starších aplikací budou mít čas k jejich opravě do 1. srpna 2018.

Jedna z prvních změn, která už vešla v platnost, se týká rozhraní Instagram Graph API. Ta zamezuje vývojářům a analytickým společnostem možnost sbírání dat o uživatelích, jako jsou například jména a bia uživatelů, kteří komentují jakýkoliv obsah, nebo možnost sledování likes.

To se týkalo hlavně řady nákupních aplikací. Pokud používáte aplikace, které analyzují vaše followery nebo uživatele někoho jiného, některé údaje, spadající pod novou ochranu dat, se přestanou zobrazovat.

Facebook tak činí hlavně z důvodu, že chce poskytnout uživatelům bezpečnou platformu. Přečtěte si více informací o změnách.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře