Facebook zavádí řadu audio novinek: Live Audio Rooms, Soundbites, podcasty

22. 4. 2021Novinky

Facebook představil plno nových nástrojů a funkcionalit, které zlepší zvukový zážitek na platformě. Live Audio Rooms nabídnou atraktivní formát obsahu, využití pro skupiny i monetizaci. Připravuje se také nástroj Soundbites pro krátké audio klipy s efekty. A přímo na Facebooku budete moci poslouchat a vyhledávat podcasty.

Live Audio Rooms

Facebook spouští zvukovou verzi svého nástroje Rooms na Facebooku a v Messengeru. V novém nástroji budete moci založit audio místnost nebo se přidat k nějaké stávající. To bude zvýrazněno na začátku News Feedu a chatů v každé aplikaci.

Nový nástroj má velmi podobný formát jako aplikace Clubhouse. Hostitelé budou zvýrazněni v horní části obrazovky a posluchači níže. Budete si také moci nastavit, jestli chcete, aby vaše místnost byla veřejná, anebo soukromá. Místnosti budou k nalezení také v samostatné záložce na Facebooku.

Zdroj: Facebook

Zároveň budete mít možnost vaše Audio Rooms zpeněžit prostřednictvím darovacího systému hvězdiček. Facebook také pracuje na dalších modelech monetizace, jako je možnost účtovat přístup pomocí nákupu nebo předplatného.

Kromě toho bude možné přepnout živou konverzaci do podcastu, aby si ji mohli lidé poslechnout později. Tato novinka vám také nabízí více způsobů, jak váš obsah dál využít.

Předpokládá se, že Live Audio Rooms budou nejpopulárnější ve Facebook skupinách, kde se jejich využití a přínos přímo nabízí. Dokáží totiž podnítit zapojení mezi lidmi se stejnými zájmy, tématy a smýšlením. Vzhledem k tomu, že Facebook skupiny využívá měsíčně více než 1,8 miliardy lidí, mohly by se stát velmi hodnotným doplňkem.

Facebook Rooms budou mít zatím k dispozici veřejně známé osobnosti. S větším rozšířením se počítá v létě.

Soundbites

Facebook také zavádí nový nástroj s názvem Soundbites. Ten umožní vytvářet krátké audio nahrávky doplněné o různé efekty a nástroje.

Díky umělé inteligenci bude schopný vylepšit a zpestřit kvalitu zvuku, i když budete nahrávat třeba z rušné ulice. K nastavení tónu a zvukovému pozadí budete moci použít hudbu z Facebook Sound Collection, stejně jako kombinovat zvukové stopy, zvukové efekty, hlasové efekty či filtry.

Zdroj: Facebook

Nástroj Soundbites se teprve chystá do testování.

Podcasty

Facebook také vidí potenciál v podcastech, které vznikají jako na běžícím pásu, a proto spouští nové nástroje pro jejich poslech a objevování.

Zdroj: Facebook

Během několika měsíců tak budete moci poslouchat podcasty přímo v aplikaci Facebooku. A to jak při používání aplikace, tak na pozadí. A protože je stále složitější najít podcasty, které se vám mohou líbit, Facebook vám s tím pomůže snadno a podle vašich zájmů. Podcasty také můžete komentovat a doporučovat přátelům.

Tento krok dává smysl i z toho důvodu, že spousta podcasterů má na Facebooku založenou stránku a přidání přímého linku na podcasty může zvýšit jejich poslechovost. A pro marketéry to znamená celou řadu nových příležitostí, jak se propojit s vaší online komunitou.

Podrobnosti se dozvíte na blogu Facebooku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře