Meta pozastavuje bonusový program Reels

16. 3. 2023Novinky

Meta přehodnocuje strategii monetizace krátkých videí a oznámila, že pozastavuje bonusový program Reels Play. Místo toho se zaměří na systém sdílení příjmů.

Program Reels Play vyplácí tvůrcům měsíční částku za počet zhlédnutí jejich videí. Pauza se zatím dotkne tvůrců na Instagramu a Facebooku v USA. Veškeré probíhající bonusy Reels, ke kterým se tvůrci přihlásili, budou po dobu následujících 30 dní zachovány.

Tento krok není překvapivý. Platformy se totiž často potýkají s problémy při zavádění účinných programů monetizace krátkých formátů. Tento obsah se vždy hůře zpeněžuje, protože v něm chybí in-streamové reklamy, což znamená, že výkonnost reklamy nelze přímo přiřadit tvůrci a/nebo jeho obsahu. Většina platforem se proto spoléhá na programy fondů tvůrců, ale problém tohoto systému spočívá v tom, že výše fondu obvykle stagnuje, protože se do něj přihlašuje více tvůrců, což rozmělňuje celkový podíl každého účastníka.

V konečném důsledku tak tvůrci dostávají méně peněz, přestože mají lepší výkon, což je opak toho, jak by monetizační programy měly fungovat. Variabilita výplat pak také znemožňuje tvůrcům vědět, kolik budou měsíc co měsíc vydělávat na svém úsilí.

Proto většina sociálních sítí přechází na nové modely. Rovněž Meta pracuje na sdílení příjmů z reklamy v Reels, přičemž chce pokračovat v rozšiřování testů reklam na Facebook Reels, aby pomohla většímu počtu tvůrců. Kromě toho plánuje rozšířit virtuální dárky prostřednictvím systému hvězdiček. Virtuální dárky a předplatné jsou totiž šikovné doplňkové nabídky monetizace.

Pokud vás zajímá více, přečtěte si, co Meta nabízí na Instagramu a na Facebooku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře