Meta představila nové monetizační nástroje pro tvůrce

3. 11. 2022Novinky

Právě probíhá Creator Week a Meta v rámci něj představila nové funkcionality a nástroje, které tvůrcům pomohou zpeněžit jejich úsilí na Facebooku a Instagramu. Tvůrci získají větší možnosti předplatného, nový systém darů nebo nástroje pro tvorbu a obchodování s NFT.

Předplatné

Instagram zaprvé zpřístupňuje předplatné pro fanoušky. K dispozici bude pro všechny oprávněné tvůrce, zatím v USA, ale další země by měly přijít brzy na řadu.

Díky předplatnému mohou fanoušci podpořit své oblíbené tvůrce přímo a průběžně.

Zdroj: Meta

Meta poprvé představila předplatné na Instagramu v lednu. V rámci něj mohou tvůrci s více než 10 tisíci sledujícími vybírat měsíční poplatek od 0,99 do 99,99 dolarů. Ten pak platícím členům umožňuje přístup k živým přenosům, příspěvkům a příběhům určeným pouze pro předplatitele. Tvůrci pak mají k dispozici speciální odznaky v komentářích, díky kterým mohou identifikovat své příznivce.

Instagram si v této fázi nebere žádný podíl z příjmů z předplatného.

Dary

Meta dále spouští nové dárky v Instagram Reels. Ty divákům umožní posílat virtuální dárky oblíbeným tvůrcům. Jedná se o podobný systém jako Stars, jen v podobě ilustrativnějších, animovanějších dárků, které mohou přitáhnout větší pozornost a zapojení.

Meta tuto funkcionalitu opět nejdříve testuje s tvůrci v USA, teprve poté ji pustí dál do světa.

Zdroj: Meta

Co se týče systému hvězd, tak na Facebooku bude mít více tvůrců přístup k funkcionalitě fanouškových darů. Díky ní vám mohou vaši příznivci přidělit finanční prostředky během videí a živých přenosů.

Zdroj: Meta

Meta také testuje přidávání hvězdiček pro tvůrce, což znamená, že se možnost získat hvězdy automaticky objeví u vašeho obsahu. Kromě videí, live přenosů a Reels zpřístupňuje Meta hvězdičky také u fotek a textových příspěvků. V Reels se pak nově objeví funkcionalita Stars Party.

NFT

A nakonec se chce Meta ještě více přiklonit k NFT a digitálnímu umění. Nově tak budou uživatelé moci vytvářet i prodávat NFT v rámci Instagramu.

Tvůrci budou mít k dispozici komplexní sadu nástrojů, která jim usnadní obchodování s NFT. Fanoušci a odběratelé zase budou moci nakupovat digitální sběratelské předměty přímo v aplikaci.

Zdroj: Meta

Meta na Instagramu taktéž testuje digitální sběratelská videa a kromě blockchainů a peněženek, které již podporuje, přidává podporu pro blockchain Solana a peněženku Phantom. NFT budou nyní také rozšířeny o další metadata z OpenSea, která poskytnou další kontext.

Pokud tvoříte na Facebooku a Instagramu obsah a chcete z něj získat maximum, doporučujeme sledovat Creator Week. Koná se až do 7. listopadu.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře