Meta ukončí službu Facebook News

7. 9. 2023Novinky

Meta dělá další krok směrem od zpravodajství a politiky. Oznámila totiž, že v prosinci letošního roku ukončí v některých regionech Evropy svoji službu Facebook News.

Záložku Facebook News spustila Meta v roce 2019 a o dva roky později ji zavedla v Evropě. Byla navržena tak, aby fungovala jako samostatný informační kanál a důvěryhodnější zdroj zpravodajského obsahu. Meta na ní spolupracovala se schválenými mediálními vydavateli.

Záložka vznikla také jako reakce na to, že Facebook byl vždycky vnímán jako klíčový zdroj zpráv a pro mnohé byl významným zprostředkovatelem informací. Zároveň sloužila ambicím Mety vyřadit z oběhu pochybné zdroje a nahradit je důvěryhodným obsahem.

Postupem času však uživatelé Facebooku přestali o zprávách diskutovat a začali se o ně celkově méně zajímat, což způsobilo, že se Meta ve feedu zaměřila na krátká videa a obsah od přátel a omezila zpravodajství a zejména politický obsah. Tento trend pokračuje dodnes (zpravodajství tvoří méně než 3 % toho, co lidé vidí ve svém feedu) a vede k zániku samostatné zpravodajské sekce.

Tato změna však přináší Metě i několik pozitiv. Především se může věnovat službám a produktům, které jsou v souladu s tím, jak lidé Facebook v současnosti používají. Kromě toho může odstoupit od různých dohod s vydavateli, které ji stály miliony (a přinesly nové finanční prostředky do mediálního průmyslu). Zároveň získává větší prostor pro boj proti regionálním předpisům, které se ji snaží přinutit platit místním vydavatelům za používání zpravodajského obsahu (s tím se Meta potýká například v Austrálii a Kanadě).

Meta by měla ukončit záložku Facebook News začátkem prosince. Aktualizace se týká zatím Velké Británie, Francie a Německa.

Podrobnosti se dozvíte na blogu Mety.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře