VR technologie Facebooku: Facebook 360, Portal, Oculus, Quill a React 360

27. 11. 2019Novinky

Nedávno jsme vám představili velké trendy budoucnosti, kterými jsou umělá inteligence, rozšířená a virtuální realita. Teď si přiblížíme vlastní produkty Facebooku v oblasti VR technologií, mezi které patří Facebook 360, Oculus, Portal, Quill nebo React 360.

Virtuální realita (VR) je technologie, která přenáší skutečnou realitu do 3D světa, kde na ni můžete v simulovaném prostředí reagovat. VR se využívá jako vzdělávací prostředek, ale i pro zábavu. Díky ní můžete poznávat nové světy, místa, prožívat zážitky nebo komunikovat s přáteli. VR je velký trend také v oblasti sociálních sítí a Facebook má ve svém portfoliu hned několik vlastních produktů.

Facebook 360

Facebook 360 umožňuje sdílet fotografie, videa a živá vysílání ve formátu 360°. Panoramatické nebo 360° fotky můžete vytvářet pomocí specifických zařízení, aplikací a softwarů. Které to konkrétně jsou, můžete zjistit v nápovědě Facebooku. Když takto pořízené snímky nahrajete, automaticky se převedou do 360° zobrazení.

Dalšími možnostmi jsou Facebook 360 videa a 360 live vysílání. V detailní nápovědě Facebooku najdete, jak se 360 videa tvoří, jaké musí splnit technické požadavky a které technologie usnadňují jejich natáčení i prohlížení.  

Oculus

Oculus jsou brýle virtuální reality od Facebooku, ale pod stejným názvem najdeme i mnoho možností a nástrojů pro vývojáře. Těm, kteří vyvíjí hry virtuální reality, zábavné nebo vzdělávací aplikace, nabízí Facebook mnoho cest, jak tvorbu propojit právě s platformou Oculus. Pro více informací navštivte nápovědu pro developery nebo oficiální webovou stránku.

Portal

Portal je domácí video-komunikační zařízení s inteligentní obrazovkou, která spojuje uživatele prostřednictvím hovorů a videohovorů přes Messenger. Facebook Portal má podobu tabletu se zabudovanou videokamerou, mikrofonem a reproduktorem. Cílem tohoto produktu je nasimulovat pomocí VR technologií komunikaci tak, jako kdyby byl s vámi dotyčný člověk v místnosti.

Portal svým uživatelů nabízí mnohem více funkcí, než jen volání. Pomocí tohoto zařízení můžete poslouchat hudbu, kontrolovat vchodové dveře, zobrazovat si fotografie nebo sdílet vaše příběhy doplněné o různé AR efekty.

Zjistěte více informací o tom, jak Portal funguje.

Quill

Dalším produktem Facebooku a jeho virtuální reality je Quill. Jedná se o VR ilustrační a animační nástroj, kde mohou umělci vytvářet animace zcela ve virtuální realitě, od počátečních koncepčních náčrtů až po dokončený projekt.

Prozkoumejte Quill podrobněji.

React 360

React 360 je technologie, díky které můžete vytvářet obsah pro mobilní zařízení a web ve VR. Tato knihovna poskytuje nástroje potřebné k vytvoření vysoce kvalitních rozhraní pro aplikace postavené na 360° a 3D obsahu.

Přečtěte si více informací o React 360.

Facebook vidí ve virtuální realitě značný potenciál, proto se intenzivně věnuje jejímu vývoji a investuje do tohoto odvětví velkou část svých financí. I na letošní konferenci F8 byla VR, AR a AI věnovaná velká část programu a samotný Mark Zuckerberg několikrát nastínil, že nás v následujících letech čeká hodně novinek. I poslední trendy Facebooku naznačují propojení VR, AR a AI s komerčním světem.

Pokud se chcete o problematice virtuální reality dozvědět více, prostudujte si Facebook Developers – Virtual Reality.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře