F8: Co nového chystá Facebook?

4. 5. 2018Novinky

Na technologické konferenci F8 představuje Facebook každý rok žhavé novinky pro nadcházející období. S čím přišel letos? Shrnuli jsme pro vás to nejzajímavější.

Vzhledem ke všemu, co se (na) Facebooku událo v posledních týdnech, se bude sociální síť nadále primárně zaměřovat na vytváření hodnotného obsahu, transparentnost a větší kontrolu nad daty uživatelů. Lidé a jejich propojení zůstávají v centru jeho zájmu i technologických záměrů. Co to konkrétně znamená?

Ani stopy po historii prohlížení

Facebook v následujících měsících uvede novou funkcionalitu Clear History. Ta vám umožní vidět informace o aplikacích a webech, se kterými interagujete, a jednoduše tyto informace ze svého účtu odstranit. Bude to fungovat podobně, jako když mažete historie internetového prohlížeče.

Facebook dále vymýšlí způsob, jak proces zaznamenávání historie zcela vypnout, aby se na účet žádné informace neukládaly. Výsledkem bude, že pokud vymažete historii nebo vypnete ukládání informací, Facebook je nijak shromažďovat nebude.

https://www.facebook.com/zuck/posts/10104899855107881

Aktualizace Facebook Analytics

Sociální síť dále představila nové funkce ve Facebook Analytics. Ty jsou navržené tak, aby byly v první řadě všestranné, založené na lidech a zaměřené na produktivitu. Na konferenci odstartovala také nová funkcionalita Journeys pro pokročilý reporting, která pomůže inzerentům lépe porozumět dopadu různých kanálů a zařízení v kampaních a také kdy a jakým způsobem se konvertují zákazníci.

Kromě toho Facebook spouští novou mobilní aplikaci Facebook Analytics, která umožní přístup k metrikám odkudkoliv a kdykoliv, a také nové automatizované přehledy navržené tak, aby vám pomohly dělat rychlejší a chytřejší rozhodnutí. Více se dočtete zde.

Sdílení do Stories

Facebook uvedl i nový způsob, jak můžete sdílet obsah do Instagram nebo Facebook Stories přímo z aplikací třetích stran. Tato funkcionalita bude k dispozici všem aplikacím, součástí však bude proces kontroly. Facebook věří, že díky tomu budou lidé moci sdílet své zážitky rychleji, jednodušeji a kreativněji. Dnes už to umí například aplikace Spotify a GoPro. Podrobnosti najdete tady.

Další novinky na Instagramu

Instagram redesignuje sekci pro vyhledávání. Nyní bude organizovat obsah do tematických kanálů. Novinka k nám dorazí během následujících týdnů.

V této době také Instagram spustí video chat v reálném čase. V nástroji Instagram Direct jednoduše kliknete na novou ikonku, která do nabídky přibude. Chatovat můžete s jedním člověkem anebo v malé skupince. Video také půjde minimalizovat, abyste si během hovoru mohli prohlížet, co je nového na zdi.

V neposlední řadě pak v nativním fotoaparátu ve Stories přibudou nové efekty. Třetí strany mohou vytvářet unikátní a interaktivní filtry obličejů, styly textů a samolepky, které si pak uživatelé mohou vkládat do obsahu.

Rozšířená realita v Messengeru

Messenger brzy přivítá rozšířenou realitu. Na této komunikační platformě totiž aktuálně funguje přes 300 000 aktivních Messenger botů a mezi lidmi a firmami se pošle více než 8 miliard zpráv každý měsíc. Facebook tak hledá způsob, jak tuto komunikaci ještě oživit.

Prvky rozšířené reality si na Messengeru vyzkoušelo už pár vybraných firem, jako je Asus, Kia, Nike nebo Sephora, další se mohou přihlásit na seznam žadatelů. Pokud vás Facebook schválí, můžete si integrovat tyto efekty do aplikace prostřednictvím Facebook Camera. Podívejte se na videa, jaké zajímavé efekty přináší v Messengeru rozšířená realita.

Virtuální realita ve fotoaparátu Facebooku

Mezi highlighty konference patřily také novinky týkající se integrace virtuální reality do Facebooku. Pro svůj nativní fotoaparát chystá síť verzi AR Studia, který nabídne možnosti vizuálního programování. K dispozici budou drag-and-drop prvky, jako je animace, interakce nebo loga, které můžete do scény přidat, aniž byste potřebovali jakékoliv kódování v JavaScript.

Díky novému partnerství se společností Sketchfab také Facebook nabídne knihovnu 3D modelů, které si budete moci stáhnout a přidat do svých projektů.

Vylepšená recenze aplikací

Po několika aktualizacích Facebook znovu otevírá i téma recenzí aplikací, aby nabídl dokonalejší možnosti pro vývojáře a umožnil větší prosazování zásad platformy. Proces recenzování aplikací nyní poskytne ještě silnější ochranu díky kontrole aplikací, které vyžadují souhlas s určitými oprávněními rozhraní API.

Facebook zkontroluje, jestli mají aplikace legitimní využití pro veškerá data, která požadují. Navíc bude od firem vyžadovat, aby souhlasily s podmínkami používání údajů, které shromažďují. Více se dozvíte zde.

Pokud vás zajímají další novinky, které na konferenci F8 zazněly, podívejte se na výběr toho nej z prvního i druhého dne.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře