Meta ukončí zasílání zpráv mezi Facebookem a Instagramem

12. 12. 2023Novinky

Ačkoliv Meta plánovala plnou integraci zpráv, která by umožnila komunikovat napříč aplikacemi, nyní oznámila novinku, která je s tímto plánem v rozporu. Chystá se totiž odstranit možnost zasílat zprávy mezi účty na Facebooku a Instagramu.

Meta oznámila, že na Instagramu již nebude dále možné chatovat s facebookovými účty. V praxi to znamená, že z Instagramu už nebudete moci zahajovat nové konverzace ani hovory s účty na Facebooku.

Všechny existující chaty se zobrazí pouze pro čtení, což v podstatě znamená, že zůstanou archivovány, ale nebudou již aktivní.

Což je v rozporu s plánem Mety, která dlouhodobě usiluje o vytvoření univerzální schránky, která by byla přístupná ze všech aplikací (Facebook, Instagram, WhatsApp).

Co je důvodem tohoto obratu?

Někteří poukazují na ustanovení v zákoně EU o digitálních trzích (DMA), které vyžaduje, aby velké aplikace pro zasílání zpráv byly tzv. interoperabilní. Což v praxi znamená, že Meta bude muset umožnit ostatním platformám snadné odesílání zpráv do Messengeru, IG Direct a WhatsAppu. Dalším důvodem může být to, že Meta se v současnosti potýká s rozhodnutím Evropské komise regulovat Messenger jako „službu hlavní platformy“, přičemž argumentuje tím, že by měl být vyňat, protože Messenger je v podstatě funkcí Facebooku, nikoliv samostatnou službou pro zasílání zpráv.

Ke změně dojde už v polovině prosince letošního roku.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře