Uživatelé v EU budou moci oddělit své účty na Facebooku a Instagramu

23. 1. 2024Novinky

V březnu vstoupí v platnost evropský zákon o ochraně osobních údajů (DMA). Meta proto oznámila, že chystá další možnosti kontroly osobních dat pro uživatele v EU, které jim umožní oddělit účty na Facebooku, Instagramu a Messengeru.

Novinka je volitelná. Pokud se rozhodnete oddělit své účty, data z každého z nich bude Meta spravovat samostatně a izolovaně od ostatních. Nebudou už tak propojená prostřednictvím Centra účtů a Meta je přestane používat pro společné doporučování obsahu.

Co se týče reklam, v EU již platí volitelná možnost používat Facebook a Instagram bez nich, a sice jako placenou verzi aplikací.

Volitelné oddělení uživatelských údajů se vztahuje také na Messenger. Zde si můžete vybrat, zda chcete aplikaci používat se svým účtem na Facebooku, nebo si raději vytvoříte samostatný nový účet pro Messenger. U druhé možnosti budete mít k dispozici pouze základní nabídku služeb, jako jsou soukromé zprávy a chaty, hlasové hovory a audiohovory. Jiné funkce budou omezené, protože Meta nebude mít dostatečné kontextové informace ani schopnost sdílet obsah napříč platformami.

To stejné platí pro Facebook Marketplace a Facebook Gaming.

Novinky začnou platit od března. Podrobnosti se dozvíte na blogu Mety.

Jsem copywriterka a zakladatelka textového studia COPYBARA. Jako šéfredaktorka Newsfeed.cz zodpovídám za to, že se k vám dostanou ty nejzajímavější aktuality, praktické návody vás posunou o kus dál a případovky inspirují k ještě lepším výsledkům.

Komentáře