Zimní olympiáda 2018: Jaký měla vliv na sociální sítě a reklamu?

1. 3. 2018Novinky

Je tomu už několik dní, co jsme sledovali ZOH 2018 v PyeongChangu. Sportovní akce tohoto druhu mívají enormní sledovanost ve všech médiích po celém světě – od televize, novin, rádií až po sociální sítě. Když se ohlédneme o několik desítek let zpět, do doby, kdy jsme přenosy mohli sledovat pouze na televizních obrazovkách, uvědomíme si, jak vznik internetu, smartphonů a sociálních sítí otevřel neskutečné možnosti firmám i samotným sportovcům. ZOH byly v tomto období jedním z nejdiskutovanějších témat internetu a velmi ovlivnily i samotné sociální sítě.

Díky sociálním sítím se k veřejnosti dostaly jinak nepřístupná témata, momenty ze zákulisí závodů, olympijské vesnice či pocity a zážitky sportovců. Televize v minulosti dialog neumožňovala. Letní olympijské hry v Riu 2016 evidovaly v období 5.8.-21.8. na Facebooku 1,5 miliardy interakcí od 277 milionů uživatelů a na Instagramu 916 miliónů interakcí od 131 milionů uživatelů.

Kompletní statistiky angažovanosti jednotlivých sociálních sítí ze ZOH 2018 v PyeongChangu zatím nejsou k dispozici, ale již se objevují první výsledky a bude velmi zajímavé je porovnat s čísly z olympiády v Soči 2014, kde byl Facebook nejvyužívanější sociální sítí. Jen facebooková stránka her v Soči získala 2 miliony nových ,,Likes‘‘ a během her padlo 120 milionů zmínek o ZOH. Instagramový účet olympiády získal více než 150 000 nových fanoušků. Popularita Facebooku a Instagramu od roku 2014 stoupla, takže bychom letos mohli očekávat ještě více interakcí. Tuto stoupající tendenci dokazují i výsledky z LOH 2016.

Příležitost pro firmy

Každé hry mají svůj hashtag, tím letošním byl #PyeongChang2018, který lze poté snadno kvantifikovat společně s dalšími hashtagy zmiňujícími tuto událost. Nejčastěji uváděné společnosti v příspěvcích byly NBC (která událost vysílala), Coca-Cola, Intel, Nike a P&G. Pro mnohé firmy je období her velkou marketingovou příležitostí.

Participující sportovci jsou pro ně aktivem, obzvlášť když mají velkou základnu fanoušků na sociálních sítích. V případě vítězství se atleti stanou více sledovanými a to přináší sponzorům z hlediska reklamy velké benefity. Příkladem je Toyota, sponzor snowboardistky Chloe Kim. Její příspěvky během ZOH přinesly firmě o 574 % větší angažovanost na sociálních sítích.

https://www.instagram.com/p/Bflq24TFrt5/?hl=en&taken-by=chloekimsnow

Sponzorem italské biatlonistky Dorothey Wierer je zase Samsung Italia, který má na Facebooku průměrnou sledovanost videí v rámci desítek tisíc. Popularita této sportovkyně podpořila sledovanost jejího reklamního videa a dosáhla 1,1 miliónů zhlédnutí.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Některé zdroje uvádí, že největší podíl z příspěvků na sociálních sítí v období ZOH má USA (58 %), za ním následuje Jižní Korea, Kanada, Japonsko a Velká Británie. Mluvčí Facebooku však uvedl, že nejvíce se během her zapojovala Kanada. Co se týče tématů, nejčastěji se na Facebooku hovořilo o bruslení, curlingu a snowboardingu.

Zlatou získaly Instagram Stories

V letošním roce se během her objevila i vítězná platforma – Instagram Stories. Zatímco ostatní sociální sítě včetně Facebooku samozřejmě vykazovaly aktivitu s tematikou ZOH, Instagram Stories využívalo ohromné množství firem, atletů i diváků. Dokonce se tvrdí, že právě Instagram Stories měly této platformě napomoci ve výrazném nárůstu interakcí oproti předchozí olympiádě.

Podle Georgia Sapounase, digitálního ředitele kanadského olympijského výboru, jsou sociální média čím dál tím více zapojena do přenosu informací a komunikace během olympijských her. A Instagram Stories je asi nejlepším prostředkem k zachycení vzrušující atmosféry, která tu hraje jednu z hlavních rolí.

Instagram tak opět dokazuje svoji popularitu a potenciál. Snowboardista Red Gerard získal po svém vítězství 200 000 nových followerů na Instagramu během pár dní. Trojnásobný zlatý medailista Shaun White, kterého měli možnost fanoušci sledovat na Instagram Stories od nástupu do letadla až po výstup na pódium a předání zlaté medaile, sdílel své pocity a atmosféru olympijských her každý den. Krátce po získání zlata jeho Instagram zaznamenal velký nárůst zájmu a dosáhl 1,2 milionů followerů. Reklamní spoty a příspěvky sportovců, které zmiňují sponzory, měly letos větší interakci i sledovanost právě na Instagramu než na Facebooku.

Objevují se i zajímavé studie, které zkoumají pohled z druhé strany, jaký vliv mají sociální média na výkon sportovce. Pozitivní komentáře fanoušků mohou sportovce povzbudit, ale na druhou stranu negativní reakce haterů mohou mít na jejich výkon špatný vliv.

Jak si vedou partneři

Partnerství se sportovci představuje pro firmy velký potenciál, který se může mnohonásobně zvýšit vítězstvím atleta. Krásným příkladem je spolupráce Ester Ledecké a Coca-Coly. Ester se stala ze dne na den díky vítězství ve dvou odlišných disciplínách světoznámou sportovkyní a zapsala se do historie ZOH 2018 a možná olympijských her vůbec. Coca-Cola velmi pohotově reagovala a využila jejího úspěchu už v průběhu her. Na Instagramu a Facebooku zveřejnila krátká videa navazující na průběh olympiády i úspěchu Ester.

https://www.instagram.com/p/BfkX2ewA4Te/?hl=en&taken-by=cocacolaczech

I samotné vedení olympijských her si uvědomuje potenciál sociálních sítí. Velmi zajímavým dokumentem  jsou i pravidla pro členy organizačního týmu ZOH, která určují, jak mohou pracovat se sociálními médii během olympiády.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře