Jak vnímají teenageři a jejich rodiče využívání digitálních technologií a sociálních sítí

30. 10. 2018Novinky

Nová studie zjistila, že si sami dospívající i jejich rodiče uvědomují nadměrné používání mobilních telefonů. Tyto informace vycházejí z nejnovější zprávy Pew Research o využívání smartphonů a dalších zařízení. Výzkumu se zúčastnilo 753 amerických teenagerů a 1 058 rodičů s cílem získat lepší přehled o vnímání digitálních médií a aktivitě na nich.

Konkrétně 54 % teenagerů je znepokojeno časem, který tráví na svých zařízeních, ale ne vždy vnímají tento fakt negativně. Dvě třetiny rodičů mají obavy, jaké dopady může mít zvýšené používání telefonů na jejich děti. Sami ale podhodnocují čas, který tráví jejich děti na mobilních telefonech v ranních hodinách. Ukazuje se tedy, že nemají plnou představu o jejich online aktivitě.

Zhruba polovina dotazovaných ve věku 13-17 let si uvědomuje své nadměrné využívání mobilních telefonů. 52 % dospívajících chce podniknout kroky ke snížení používání smartphonů, video her a sociálních sítí.

Zajímavým ukazatelem je rozpor u dospívajících, kteří nemají pocit, že využívají nadměrně sociální sítě nebo hraní her, a přesto tvrdí, že by měli snížit čas, který na nich tráví. To by mohlo znamenat, že se sami osobně cítí pohodlně, ale efekt tu má společenský tlak.

V širším společenském smyslu je těžké říci, co tato zjištění znamenají. K dispozici nejsou data, která by jednoznačně prokazovala, že čas strávený na mobilních telefonech, počítačích a tabletech obecně negativně ovlivňuje zdraví dospívajících. Existují ovšem jasné vazby mezi sociální úzkostí a depresí spojené s publikováním na sociálních sítích a následnými reakcemi vrstevníků.

56 % dospívajících přiznává, že pokud u sebe nemají mobilní telefon, vyvolává v nich tato situace tři emoce: osamělost, rozrušení nebo pocit úzkosti, kdy dívky k těmto stavům inklinují více než chlapci. Obě pohlaví mají také rozdílné vnímání času stráveného online. Dívky využívají více sociálních sítí a chlapci preferují hraní videoher.

57 % rodičů odpovědělo, že určují svým dětem dobu, kterou mohou trávit na mobilu, počítači nebo dalších zařízeních. Tím se snaží mít situaci v rámci možností pod kontrolou. 36 % rodičů si uvědomuje, že i oni sami tráví mnoho času na mobilním telefonu, a všímají si toho i jejich děti. Obě skupiny rodičů i dětí také tvrdí, že je telefon rozptyluje při práci nebo ve škole.

Pokud se chcete dozvědět více informací, jak kontrolovat čas dětí trávený online, Instagram i Facebook vytvořily užitečné průvodce pro rodiče.

Svět technologií a online marketingu je pro mě velkou vášní. V minulosti jsem působila po dobu několika let na akademické půdě jako vyučující na katedrách marketingu a hotelového managementu. V současné době spolupracuji s různými experty jako konzultant v oblasti online marketingu na mezinárodní úrovni mezi Švýcarskem, Itálií a Českou republikou. Specializuji se na e-commerce, sociální média a tvorbu webových stránek. Ve volném čase mě potkáte v přírodě ponořenou do krás tří disciplín triatlonu. Na Newsfeed.cz se s Vámi budu dělit o aktuální novinky z rozmanitého světa sociálních médií.

Komentáře